Vreemde gebruiken in het buitenland
In Nederland is het vrij normaal om binnenshuis rond te lopen op je schoenen en om eerlijk te zeggen wat je nou eigenlijk van iets of iemand vindt. In andere landen wordt dit gezien als raar en liggen de gebruiken net even iets anders. Ik maakte een lijstje met vreemde gebruiken in andere landen die een tikkeltje vreemd en soms best grappig zijn.
#1 Slurpen tijdens het eten in Azië
In Nederland is het überhaupt uit den boze om geluid te maken tijdens het eten (“niet smakken!”), laat staan dat men keihard gaat zitten slurpen. In Azië wordt het daarentegen gezien als een compliment voor de chef. Het eten in Aziatische landen is dan wel een stuk ‘slurpbaarder’ dan onze boerenkool met worst (moet je eens inbeelden hoe iemand dat gaat slurpen), geluid maken tijdens het eten vinden wij gewoon naar, punt.
#2 Geen oogcontact maken in Korea
Ik, Pim, ben opgegroeid in een dorp waar iedereen elkaar kent. Je zegt elkaar gedag, geeft een knikje of maakt een handgebaar. In de randstad doe je dit uiteraard minder maar alsnog is het vrij normaal om bij oogcontact een knikje of een glimlach te geven. Hier denkt men in Korea echter totaal anders over. Met vreemden maak je daar simpelweg geen oogcontact en mocht het zover komen dat elkaars ogen gekruist worden dan negeert men je, kijkt men hier snel weg of in het ergste geval wordt men boos, gezellig!
#3 Eten met stokjes in Azië
Nee, ik ben geen cultuurbarbaar en als ik sushi ga eten dan pak ik er ook een stel eetstokjes bij. Uiteraard niet omdat het handiger, sneller, slimmer, beter of wat dan ook is maar vooral omdat ik het een uitdaging vind om zo te eten. Hedendaags kan ik prima overweg met eetstokjes maar kleiner dan een stukje sushi moet het eten niet worden. Eigenlijk is het gewoon heel erg knap als men kleine dingen kan eten (rijst!) met stokjes en moet je het zien als dineren 2.0 maar aan de andere kant is het ook gewoon moeilijk doen voor gevorderden.
#4 Te laat komen
Zelf ben ik vrijwel altijd op tijd en mocht ik iets te laat zijn dan stuur ik een appje waarin ik meld iets later te zijn. Nou vind ik vijf minuten later aankomen geen probleem mits er geen strak schema is maar als het een kwartier wordt zonder reden is het al een ander verhaal. Dat men in landen zoals Argentinië, India, Turkije en Spanje een kwartier tot een halfuur later aankomen prima acceptabel vindt zal ik daarom ook nooit begrijpen. Als je een half uur later wil komen dan spreek je toch gewoon een half uur later af?
#5 Rochelen en snotjes schieten in China
Iedereen heeft zich er welleens schuldig aan gemaakt maar rochelen en snotjes schieten in het openbaar wordt over het algemeen gezien als vies en niet netjes. In China daarentegen vliegen de kleverige klonten neussmeersel en overtollig longvocht je om de oren. Lekker ongegeneerd rochelen is daar heel normaal en jong, oud, man en vrouw maakt zich er schuldig aan, bah.
Welke vreemde of grappige gebruiken heb jij ondervonden tijdens je reis naar het buitenland? Deel het in de comments op Facebook.