Bijzondere feestdagentradities in Afrika: hoe vieren zij de feestdagen?
Is de kerstboom al opgetuigd met tientallen kleurrijke ballen en meerdere lichtsnoeren? En zijn de bakproducten voor oliebollen voor Oud & Nieuw al in huis? Net zoals in Nederland vieren mensen op andere plekken op de wereld de feestdagen op hun totaal eigen manier. Hoe zit dat eigenlijk in Afrika? Vieren mensen Kerstmis in Kenia? En hoe worden de feestdagen in Zuid-Afrika doorgebracht? We zochten het voor je uit!
Vlees braaien tijdens Kerstmis in Zuid-Afrika
Sneeuw en kou tijdens de feestdagen in Zuid-Afrika? Dat zul je daar niet zo snel zien, het is er volop zomer! Daarom vieren de mensen daar Kerstmis lekker buiten om te genieten van warme temperaturen en… het braaien van vlees. Braaien doen ze samen met vrienden en familie en natuurlijk een goed glas gekoelde witte wijn. Hierbij gaan ze niet fancy gekleed zoals wij misschien zouden doen bij het kerstdiner, maar komen ze gewoon in comfortabele kleding en slippers. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Veel Zuid-Afrikanen zijn gelovig en zullen dan ook tijdens Kerstmis in de kerk te vinden zijn. Omdat iedereen in deze periode vrij is (kerstvakantie) genieten ze ook van een vrije dag na Eerste Kerstdag. Deze dag wordt daar Day of Goodwill genoemd en staat in het teken van geven aan de armen. Ook komen de Zuid-Afrikanen op deze dag wéér samen met familie en vrienden om lekker samen te eten. Oud en Nieuw wordt minder uitgebreid gevierd in dit land; alleen in de grote steden zijn er dan grote feesten te vinden.
Ethiopische kerst: in witte kleding een nacht naar de kerk
In veel Afrikaanse landen wordt geen Kerstmis gevierd, omdat een groot deel van de landen Islamitisch is. Maar: in Ethiopië wordt zeker wel kerst gevierd. Dat gebeurt alleen niet op 25 en 26 december zoals wij dat doen, maar op 7 januari. In Ethiopië beschikt men over een compleet andere kalender. Daar hebben ze 13 maanden in plaats van 12, waardoor Kerstmis net even later wordt gevierd. Wat bijzonder is om te weten, is dat Ethiopië al sinds 331 na Christus kerst viert.
In dat jaar hadden twee jongens uit Griekenland schipbreuk bij Ethiopië waarna ze geadopteerd werden door de Ethiopische koning. Zijn echte zoon nam even later al gauw ook het christelijke geloof aan en sindsdien viert het volk Kerstmis. Dat doen ze door eind november te beginnen met vasten en in december los te gaan met de meest kleurrijke kerstversieringen. Op 7 januari vieren ze Ethiopische kerst waarop ze witte kleding dragen en de nacht voor Kerstmis een nacht lang naar de kerk gaan.
Cipres versieren en naar de kerstnachtmis in Kenia
Ook in Kenia wordt Kerstmis gevierd, in een vorm die heel veel weg heeft van hoe wij de kerstdagen doorbrengen. Dat komt omdat de Engelsen in de koloniale tijd diverse tradities meenamen naar Kenia. Maar: bij ons is alles een stuk commerciëler. In Kenia draait het om samenzijn met je familie, naar de kerk gaan en lekker uitgebreid eten. Cadeautjes geven en krijgen vind je hier niet. De kerstnachtmis is een onderdeel die de meeste Kenianen niet overslaan. Deze mis vindt plaats op kerstavond waarbij er onder andere psalmen worden gezongen.
Wat leuk is, is dat de Kenianen een cipres in huis halen als kerstboom. Deze versieren ze met allerlei kerstversiering; precies zoals wij dat met een spar of denneboom doen. Daarnaast worden kerken en huizen versierd met bloemen, papieren decoraties en andere soorten versiering. Tijdens Kerstmis komen families altijd tezamen; ook de mensen die helemaal vanuit de steden terug moeten komen naar hun geboortedorp. Samen genieten ze volop van gemarineerde kip, schaap of geit van de grill en dunne smakelijke chapati. Tijdens Oud en Nieuw moet je op het festival Kilifi zijn waarbij er artiesten uit heel Afrika samenkomen om onder de baobabs het nieuwe jaar te vieren.
Zelfgemaakte cadeaus en eigen vlees in Botswana
Kijken we tot slot naar Botswana dan zien we dat daar ook een vorm van Kerstmis wordt gevierd. Ook dat is afkomstig van de Britten die diverse kersttradities naar het land hebben meegenomen. De ochtend van 25 december, dus de ochtend na kerstavond, staat in het teken van cadeautjes. Omdat Botswana een arm land is, gaat het hierbij vaak om zelfgemaakte cadeaus of levensmiddelen zoals eten en drinken. Daarna volgt een kerstdiner waar de hele familie bij aanwezig is.
Soms worden er zelfs kerstfeesten gevierd die meerdere dagen duren! Hierbij wordt er in ieder geval Seswaa gegeten. Dat is gestoofd geitenvlees of rundvlees dat geserveerd wordt met maispap. Meestal komt dit vlees van hun eigen gehouden dieren vandaan die ze zelf slachten voor het kerstdiner. Wat opvalt, is dat de meeste landen ter wereld geen Tweede Kerstdag vieren. In Botswana wel; daar is Boxing Day uit Engeland overgenomen om door te brengen met familie.
*Wil jij deze bijzondere tradities wel eens in levende lijve ervaren? Boek dan hier je vliegtickets!