Bijzondere tradities in Amerika: hoe vieren zij de feestdagen?
Vol verwachting klopt ons hart... In Nederland vieren de meeste mensen Sinterklaas op 5 december en er wordt steeds vaker Kerstmis gevierd met cadeautjes, liedjes bij de boom en heerlijk eten. En op Tweede Kerstdag? Dan mag een bezoek aan de schoonfamilie en misschien zelfs aan de meubelboulevard niet ontbreken. Net zoals in Nederland vieren mensen op andere plekken wereldwijd de feestdagen op hun totaal eigen manier. Zo viert men in Amerika traditioneel Kerstmis rond de kerstboom en is Las Posadas niet meer weg te denken tijdens kerst in Mexico!
Kerstboom van gedroogde koffiestruiken in Costa Rica
Vanaf begin december tot aan Drie Koningen staat Costa Rica in het teken van Kerstmis. Het is een van de meest belangrijke feestdagen van het jaar gezien het land voornamelijk katholiek is. In de hoger geleven heuvels van Central Valley worden mooie groene cipressen geteeld om te gebruiken als kerstboom. Woon je niet in de buurt, dan is een kerstboom van de gedroogde takken van koffiestruiken ook een goed idee. Dat geldt ook voor het samenstellen van kerststukjes van groenblijvende takken van andere bomen.
Daarbij pakken de locals in Costa Rica flink uit met een zogeheten Pasito of Portal, een bijzonder kersttafereel dat dé blikvanger van het huis is. Vanaf 15 december beginnen de kinderen met Las Posadas waarbij ze verkleed als herder langs de huizen gaan om allerlei kerstliedjes te zingen. Het is pas op Drie Koningen waarop ze hun 'verdiende' maaltijd hiervoor krijgen. Wat absoluut niet mag ontbreken op tafel tijdens Kerstmis is tamales, een hartige snack met gedroogd bananenblad, kip of varkensvlees en allerlei groenten die urenlang wordt gekookt. Daarbij drink je natuurlijk een glaasje eierpunch (rompope).
Over the top decoraties én Santa Claus in Amerika
In de USA komt Santa Claus al jarenlang langs in de nacht van kerstavond op Eerste Kerstdag om mensen te verblijden met cadeautjes. Kinderen zetten daar op kerstavond melk met koekjes klaar in de hoop dat ze daar wat leuks voor terug krijgen. Dit vieren ze uiteindelijk met familie rondom de boom - natuurlijk in een druk versierd huis met lampjes, glitters en andere kerstdecoratie. Omdat de Amerikanen geen Tweede Kerstdag kennen, schuiven ze met z'n allen op Eerste Kerstdag aan om 'stuffed turkey' ofwel kalkoen te eten.
Daarbij eten ze maïsbrood en aardappelpuree en als toetje komt de pecan pie of de pumpkin pie op tafel. Lekker smullen dus! Veel mensen in Nederland vieren Kerstmis ook ongeveer op deze manier; met het eten van lekker eten en het krijgen (en geven) van cadeaus. Wat in Amerika echter een écht traditie is tijdens Kerstmis is het maken van een gingerbread huisje. De hele familie doet z'n best om het mooiste huisje van peperkoek samen te stellen. Oud en Nieuw viert men hier vooral samen voor de televisie met champagne, hapjes en om middernacht vuurwerk.
Kindje Jezus om 00:00 uur in de kribbe leggen in Peru
Kijken we naar hoe men in Peru Kerstmis viert dan zien we dat dat weer op een heel andere, meer traditionele manier gedaan wordt. Daar komen families op kerstavond samen om rond een uur of elf in de avond lekker te eten. Op klokslag twaalf uur verzamelen zij zich op Plaza de Armas, het centrale plein in het dorp, om kindje Jezus in zijn kribbe te leggen. Dat heeft wel iets weg van Oud en Nieuw in andere landen, omdat hele families wakker blijven tot middernacht om dit 'event' mee te maken.
Ook in Peru duurt kerst officieel tot Drie Koningen in januari. Tot die tijd is alles mooi versierd met handgemaakte kerstversiering, waarbij extra veel aandacht wordt geschonken aan de kerststallen die in huis en in de kerk worden neergezet. Deze worden vervaardigd van aardewerk, uitgesneden pompoenen en steen. Oud en Nieuw wordt ook op een bijzondere manier ingeluid: voor iedere klokslag om twaalf uur wordt een druif gegeten waarbij je een wens mag doen. Alle druiven moeten in de eerste minuut van het nieuwe jaar op zijn om uit te komen.
Pastorelas en pinata's in Mexico tijdens Kerstmis
In Mexico weten ze ook wel hoe ze Kerstmis moeten vieren. Daar begint het hele festijn al weken voor kerst waarbij overal in het land zogeheten Pastorelas worden opgevoerd. Dat zijn toneelstukjes of andere representaties van het kerstverhaal dat van A tot Z wordt nagespeeld. Sommige pastorelas zijn zó populair dat je ver vooraf kaartjes moet hebben. Daarnaast wordt er van 16 tot en met 24 december Las Posadas georganiseerd; de pelgrimstocht van kinderen die 'herberg zoeken' zoals ook in Costa Rica wordt gedaan.
Als er iets is wat zeker niet mag ontbreken tijdens Kerstmis in Mexico dan zijn het wel pinata's. Deze dingen zijn van oorsprong een ster met zeven uitstulpingen die gemaakt is van papier-maché of aardewerk. Ze moeten kapot worden geslagen door iemand met een blinddoek om waarna er ontzettend veel snoep uit valt. Het hoogtepunt van kerst is Mexico is Nochebuena; kerstavond. Deze avond wordt gevierd met samenzijn, heel veel lekker eten, het uitwisselen van cadeaus en de viering van de geboorte van kindje Jezus om middernacht.
Novedas in Ecuador: negen dagen liedjes zingen
Ook in Ecuador wordt volop Kerstmis gevierd met de hele familie. Hier wordt al negen dagen voor kerst elke avond gezongen en gebeden, wat ook wel de Novedas wordt genoemd. Deze traditie komt voort uit religie en is een belangrijk onderdeel van de feestdagen hier. Waar wij in Nederland met Sinterklaas onze schoen zetten, doen de kinderen in Ecuador dat met een verlanglijstje erin voor Nino Jesús; kindje Jezus dat hen mooie cadeautjes komt brengen met kerst.
Tijdens de negen dagen voor Kerstmis bezoeken de mensen in Ecuador vrienden en familie om naar hun uitgestalde kerststal te kijken en samen te komen. Kerstavond is de belangrijkste dag van Kerstmis in Ecuador. Op deze dag wordt er uitgebreid gegeten met familie en mogen heerlijke pristiños niet ontbreken op tafel. Dat zijn speciale kerstkoekjes die gemaakt zijn van ahornsiroop. Ook het kalkoendiner, dat we al zagen in Amerika, wordt klaargemaakt in Ecuador.
*Wil jij deze bijzondere tradities wel eens in levende lijve ervaren? Boek dan hier je vliegtickets!
Meer lezen?
What About Her
Laura Coolen is storyteller, content creator, avonturier en travel blogger op What About Her en The Boho Guide. Ze is gek op Zuid-Afrika, road trips, droge wijn en dito humor, de natuur, proza, jurkjes en alles met een vacht. Ze reist de wereld rond terwijl ze anderen probeert te inspireren om hun dromen te plukken en combineert woorden, fotografie en video om een verhaal te vertellen dat je raakt.