Bijzondere tradities in Azië: hoe vieren zij de feestdagen?
Hoeveel pepernoten heb jij al gegeten dit jaar? En heb je je cadeautjes voor je getrokken lootje voor Kerstmis al binnen? December staat bij ons in het teken van feest en samenzijn. Net zoals in Nederland beschikken andere landen in de wereld over allerlei tradities in de feestelijke maand december. Zo zijn de grote steden in Vietnam in december versierd met duizenden lampjes en viert men Oud en Nieuw in Indonesië door al toeterend het nieuwe jaar in te gaan. In dit artikel vertellen we je meer over een aantal bijzondere feestdagentradities in verschillende landen in Azië.
Steden vol kerstverlichting en -versiering in Vietnam
Kerstmis vieren in Vietnam gebeurt niet officieel, maar veel Vietnamezen vinden het wel leuk of bijzonder genoeg om er iets mee te doen. Omdat Vietnam van oorsprong een atheïstisch land is, krijgt niemand vrij tijdens de kerstdagen. Toch vinden veel mensen het wel fijn om Kerstmis te vieren met hysterische decoraties en heel veel kerstlampjes. Vanaf begin december hangen de straten van de meeste grote steden, zoals Hanoi, vol met kleurrijke verlichting.
Een religieuze feestdag is het dus zeker niet voor de meeste mensen en écht samenkomen met familie doen Vietnamezen ook niet per se tijdens Kerstmis. Wat wel goed is om te weten, is dat ongeveer 8% van de mensen in Vietnam christelijk is. Zij vieren Kerstavond op 24 december en Eerste Kerstdag met name in de kerk met andere gelovigen. Als toerist zul je hier dus wel wat mee krijgen van de feestdagen zonder dat iets verplicht is.
Uitbundige versieringen en KFC eten in Japan
Net als in Vietnam zijn er maar weinig mensen in Japan christelijk, waardoor Kerstmis geen officiële feestdag is. Dat betekent echter niet dat de Japanners kerst volledig aan zich voorbij laten gaan. Sterker nog: ze zijn dol op kerstbomen, versieringen, lampjes en andere items die 'kawaii' zijn. Het zijn met name de grote steden waar je veel kerstverlichting en -versiering voorbij ziet komen in december. Daarbij vieren Japanners toch een soort van Kerstmis op 24 december. Op die avond komen zij samen met familie om gefrituurde kip (KFC) te eten.
Daarnaast is het traditie dat de ouderen in de familie een grote kerstcake meenemen om te delen met familie. Direct na Kerstmis staat Japan alweer in het teken van de Shōgatsu, het Japanse nieuwjaar. Oud en Nieuw is misschien wel de belangrijkste feestperiode voor de Japanners! Zo eten ze op oudjaarsdag toshikoshi soba, Oud en Nieuw noedels die voor middernacht gegeten moeten worden en die voor geluk in het nieuwe jaar staan, terwijl ze naar de jaarlijkse show Kohaku uta Gassen kijken. Ook versturen de meeste Japanners nieuwjaarsgroeten op kaarten; gemiddeld worden er 50 tot 200 per persoon verstuurd!
Al toeterend het nieuwe jaar in in Indonesië
In Indonesië zijn de feestdagen net als het geloof van groot belang. Het zijn met name de Indonesische christenen en protestanten die veel waarde hechten aan dagen zoals Kerstmis. Op het eiland Flores wordt Kerstmis het grootste gevierd, omdat hier de meeste christelijke mensen wonen. Omdat ze daar geen echte kerstbomen hebben, zetten ze een kunstkerstboom op die ze versieren; iets wat we op verschillende plekken in Europa en in Amerika ook doen.
Tijdens de kerstdagen draait het in Indonesië verder niet om cadeaus, maar om gezelligheid, samenzijn en naar de kerk gaan. Na de kerkdienst komen families bij elkaar om lekker uitgebreid te eten. Dit doen ze voornamelijk thuis, omdat de meeste restaurants tijdens deze dagen gesloten zijn. Het nieuwe jaar luidt men in Indonesië niet in met vuurwerk, maar met toeters die overal langs de kant van de weg worden verkocht. Al toeterend en dus met veel kabaal luiden ze samen het nieuwe jaar in.
Vier maanden Kerstmis in de Filipijnen
Net nu je denkt dat je zelf uitgebreid Kerstmis viert, moet je eens kijken hoe ze dat in de Filipijnen doen. Daar begint de feestperiode namelijk al vanaf 1 september en duurt het tot 6 januari in het nieuwe jaar. Je moet niet verrast zijn wanneer de winkels daar in augustus al gevuld zijn met kerstspullen. De meeste Filipijnse mensen zetten hun kerstboom vol overdaad al in september op, inclusief neppe sneeuw, een arrenslee en een volledig kerstdorp.
De kerstdagen in december in de Filipijnen worden ingeluid door de zogenaamde Misas de Aguinaldo waarbij er vanaf 16 december tot aan Kerstmis iedere dag een mis gevierd wordt. Kerstavond is de belangrijkste avond tijdens de feestdagen hier en staat in het teken van een middernachtmis. aarna worden er samen met familie traditionele gerechten zoals queso de bola en hamon genuttigd. Ook Oud en Nieuw viert men in de Filipijnen uitbundig met onder andere twaalf ronde vruchten voor een nieuwe cyclus, noedels en eieren voor een nieuw en lang leven en veel lawaai om de boze geesten te verdrijven.
Bezoek van de blauwe kerstman in Zuid-Korea
Het zal je misschien verbazen, maar in Zuid-Korea is het christendom een van de grootste religies. Daarom viert men daar volop Kerstmis met alles wat daarbij hoort: van het versturen van kerstkaarten tot het versieren van de kerstboom en van het inpakken van cadeaus tot het ophangen van duizenden lampjes. Omdat Zuid-Korea Kerstmis als officiële feestdag heeft, als enige land in Oost-Azië, hebben mensen vrij om kerst met hun familie te spenderen.
Waar we in het westen veel cadeautjes geven tijdens Kerstmis draait het in Zuid-Korea voornamelijk om het religieuze karakter van de feestdag. Zij gaan op Kerstavond en Eerste Kerstdag massaal naar de kerk waarbij zelfs niet-gelovige mensen de kerstdienst mogen bijwonen. Een cadeautje (niet meerdere) krijgen ze van de blauwgroene kerstman genaamd Santa Haraboji die tijdens de feestdagen langskomt. Wat betreft eten, gaan Koreanen massaal uiteten en het liefst naar buffetrestaurants om 'bulgogi' (Koreaanse beef) te eten. Een opvallend detail hierbij is dat ze Kerstmis vooral met vrienden vieren en Oud en Nieuw met familie doorbrengen.
*Wil jij deze bijzondere tradities wel eens in levende lijve ervaren? Boek dan hier je vliegtickets!