Bijzondere tradities in Europa: hoe vieren zij de feestdagen?
Heb jij je cadeautjes voor Sinterklaas of Kerstmis al binnen? Of moet je nog aan de slag met een surprise? Net zoals in Nederland beschikken andere landen in Europa over diverse tradities in de feestelijke maand december. Wat dacht je van glühwein drinken op een Duitse kerstmarkt? Of van naar de sauna gaan op Eerste Kerstdag in Finland? In dit artikel vertellen we je meer over een aantal bijzondere feestdagentradities in verschillende landen in Europa!
Levende kerststallen en veel visgerechten in Italië
Tijdens de kerstdagen, Di Natale, in Italië komen families samen om lekker te eten en te drinken en de kerstman te verwelkomen. Het is een van de belangrijkste feestdagen van het hele jaar. Waar we in Nederland maar wat graag gaan gourmetten bereiden Italianen het liefst vis tijdens Kerstmis. Ook is er ruimte voor vleesgerechten zoals home made rollade en gevulde kalkoen waarbij er eerder te veel op tafel staat dan te weinig.
Op Eerste Kerstdag gaan Italianen massaal naar de kerk en bezoeken ze levende kerststallen. Jaarlijks zijn er hele grote stallen te bewonderen die echt een onderdeel zijn van de kersttraditie. Tweede Kerstdag kennen ze in Italië niet en ook een soort pakjesavond wordt overgeslagen. Cadeaus geven doen ze namelijk tijdens Drie Koningen op 6 januari. Italiaanse kinderen hangen die dag een sok op waar Le Befana, een oudere vrouw op een bezemsteel, een cadeautje in komt leggen. Deze feestdag is de allerlaatste dag van de kersttijd in Italië!
Cadeautjes van Das Christkind tijdens Kerstmis in Duitsland
Onze oosterburen vieren eigenlijk al de hele maand december feest. Kinderen krijgen op 1 december een adventskalender met 24 raampjes vol lekkers, leuke cadeautjes of een andere verrassing. Ook hangen er in veel huizen in Duitsland adventskransen met vier (vaak rode) kaarsen erop. De kerstboom is absoluut onmisbaar voor de Duitsers. De kans is klein dat je een huis of plein ziet zonder kerstboom. Alle bomen zijn mooi versierd en hangen vol met glinsterende lampjes.
Kerstavond is de belangrijkste avond tijdens de feestdagen in Duitsland. Mensen komen samen om lekker te eten en cadeautjes voor elkaar onder de kerstboom te leggen. In bepaalde delen van het land gelooft men dat Jezus op deze avond een boodschapper stuurt; een engel met een kroon die cadeaus brengt. Kinderen laten een brief met hun wensen achter voor de engel die ook 'das Christkind' wordt genoemd. En psst… natuurlijk staat het land ook bekend om de vele Duitse kerstmarkten! In Nuremberg vind je de meest bekende waar je optimaal kunt genieten van glühwein, snoepgoed en leuke kraampjes.
Twaalf druiven eten met Oud en Nieuw in Spanje
Ook in Spanje wordt Kerstmis gevierd met familie, heel veel lekker eten en hier en daar een cadeautje. Net als in Italië zijn de kerstdagen in Spanje niet het moment om veel cadeautjes uit te delen. Dat gebeurt daar ook uitgebreid tijdens Drie Koningen, ofwel Reyes Magos, waarbij families weer samenkomen om te eten en feest te vieren. Die dag op 6 januari is eveneens de laatste dag van de feestelijke periode. In Spanje is Kerstavond, Nochebuena, de belangrijkste avond tijdens Kerstmis.
Maar: de feestdagen worden al ingeluid op 22 december waarop de laatste schooldag van het jaar en de dag voor de bekende kerstloterij is. Er staan dan meterslange rijen bij verkooppunten om mee te dingen naar een van de prijzen. Tweede Kerstdag is geen bijzondere feestdag, maar met Oud en Nieuw is er nog wel iets bijzonders te ontdekken. Spanjaarden eten namelijk geen oliebollen, maar twaalf druiven. En dat terwijl de klok twaalf uur slaat! Het is traditie om op iedere klokslag één druif te eten en dat is een behoorlijke klus. Het verhaal hierachter is dat de twaalf druiven je geluk moeten brengen voor het nieuwe jaar.
Een lege stoel met gevuld bord eten in Bulgarije
Voor de mensen in Bulgarije leven volkstradities nog enorm sterk, ook tijdens de feestdagen. Sterker nog: Kerstmis is een van de belangrijkste momenten van het jaar voor de Bulgaren. Zij vieren maar liefst vier dagen Kerst: van 24 tot en met 27 december en beginnen kerstavond met een uitgebreid vegetarisch diner met familieleden waarbij er altijd een lege stoel aanwezig is met een goed gevuld bord eten voor de familieleden die zijn overleden. Tijdens dit diner wordt er van alles verdeeld, waaronder een groot pitabrood met een munt erin verstopt.
Degene die de munt vindt, is dé geluksvogel voor het komende jaar. Waar de vrouwen het eten bereiden, hebben de mannen de taak om het open haardvuur als een soort ritueel (Bulgarian budnik) klaar te maken. Het houtblok dat voor het vuur wordt gebruikt, moet aan een kant gevuld worden met wierook, olie en wijn en moet tot en met de volgende ochtend branden. Er wordt gebeden bij het vuur voor geluk en de as die uiteindelijk overblijft wordt verspreid over het land. Vanaf Eerste Kerstdag mag men weer vlees eten.
Lekker de sauna in met Kerstmis in Finland
Zoals je misschien wel weet, woont de kerstman in Fins Lapland, namelijk in Rovaniemi net boven de poolcirkel. Je kunt je dan vast wel voorstellen dat Kerstmis uitgebreid gevierd wordt in dit land. Tijdens de feestdagen kun je de kerstman zelfs ontmoeten samen met zijn hulpjes en echte rendieren. Rovaniemi is dan omgetoverd tot een echte Santa Claus Village met sneeuw, lampjes en kampvuurtjes. Maar: de locals zullen eerder Kerstmis vieren met eigen familie. Dat doen ze uitgebreid op Eerste Kerstdag waarop ze samenkomen met lekker eten en cadeautjes.
De feestdagen beginnen hier al vanaf 1 december waarbij de Finse mensen net als de Duitsers een adventkalender hebben met cadeautjes en chocolade. Staat Kerstmis eenmaal voor de deur dan moeten ze vroeg hun wekker zetten voor 'joulupaïvä': de kerkdienst om 6 uur in de ochtend. De rest van de dag staat in het teken van ontspanning en samenzijn met het gezin. De dag wordt afgesloten in de sauna; iets wat ze sowieso regelmatig in Finland doen. Hoe ontspannen is dat? Op Tweede Kerstdag is er ruimte voor visite en familiebezoek en stapt menig familie regelmatig op de arrenslee voor een tocht door de besneeuwde natuur.
*Wil jij deze bijzondere tradities wel eens in levende lijve ervaren? Boek dan hier je vliegtickets!
Meer lezen?
What About Her
Laura Coolen is storyteller, content creator, avonturier en travel blogger op What About Her en The Boho Guide. Ze is gek op Zuid-Afrika, road trips, droge wijn en dito humor, de natuur, proza, jurkjes en alles met een vacht. Ze reist de wereld rond terwijl ze anderen probeert te inspireren om hun dromen te plukken en combineert woorden, fotografie en video om een verhaal te vertellen dat je raakt.