Buitenlandse tradities en gebruiken
Tijdens het reizen nieuwe culturen ontdekken is volgens ons het leukste wat er is. Iedere cultuur heeft zo zijn eigen tradities en lokale gebruiken en het is extra leuk als je dit tijdens een reis kan meemaken. Van speciale feestdagen zoals de IJslandse bierdag tot gekke alledaagse gewoonten en eeuwenoude tradities, welke unieke gebruiken ben jij op reis al tegengekomen?
#1 IJsland: Achternamen
#2 IJsland: Bierdag
#3 Italië: Nooit met nat haar de deur uit
#4 China: Servies verpakt in plastic
#5 Australië: Afkortingen
#6 Thailand: Yee Peng (Lantaarnfestival)
#7 Frankrijk: Geen kindermenu
#8 Argentinië: Klappen bij de deur
#9 Spanje: 12 druiven met oud en nieuw
#1 IJsland: Achternamen
In IJsland maken ze geen gebruik van familienamen. Of in ieder geval niet op de manier waarop wij familienamen kennen. In IJsland wordt de achternaam namelijk bepaald door de voornaam van de vader. Daarnaast eindigt de achternaam van een vrouw altijd op 'dóttir' en de achternaam van een man op son. Dóttir betekend letterlijk dochter en son betekend natuurlijk zoon. Stel dat Einar Jónatansson en Kristin Þorsteinsdóttir een zoon Tom en een dochter Lisa krijgen. De volledige namen van de kinderen zijn dan Tom Einarsson en Lisa Einarsdóttir. Zo kan het dus zijn dat er in een gezin van vier personen, vier verschillende achternamen bestaan!
Nog een fun fact: In IJsland hebben ouders maar liefst zes maanden de tijd om hun kind een naam te geven.
#2 IJsland: Bierdag
We blijven nog even in IJsland want wist je dat ze daar een feestdag hebben die geheel in het teken staat van het populairste alcoholische drankje ter wereld: Bier. Op 1 maart vieren de IJslanders dat in 1989 het verbod op bier werd opgeheven. De IJslandse overheid stelde in 1915 een algeheel alcoholverbod in omdat de bevolking daar in een referendum voor had gestemd. Daarna bleef bier in tegenstelling tot andere alcholholische dranken nog tot 1989 verboden omdat de overheid bang was dat de IJslanders er te veel van zouden genieten. In de hoofdstad Reykjavik wordt 1 maart jaarlijks uitbundig gevierd door (hoe kan het ook anders) heel veel bier te drinken. Proost!
#3 Italië: Nooit met nat haar de deur uit
De Italianen hebben veel bekende gewoontes. Zo is het algemeen bekend dat mama de belangrijkste persoon in het leven van de Italiaan is en dat ze tijdens het praten veel met hun handen bewegen. Maar wist je dat Italianen nooit maar dan ook echt nooit met nat haar de deur uit gaan? Ze geloven namelijk dat je door een koude nek snel ziek wordt. Loop je toch met nat haar door de Italiaanse straten? Kijk er dan niet raar van op als je van wildvreemde mensen gezondheidsadvies krijgt!
#4 China: Servies verpakt in plastic
Ga je in China in een restaurant eten? Grote kans dat het servies en bestek dan volledig in plastic verpakt op de tafel staat. Dit komt omdat veel restaurants het gebruikte servies door een afwasservice laten ophalen en schoonmaken. De restaurants krijgen het schone servies weer in plastic verpakt afgeleverd. Voordat je gaat eten dus eerst even je servies uitpakken!
#5 Australië: Afkortingen
Als je in Australië bent geweest zal je het je zeker zijn opgevallen: de Australische liefde voor afkortingen. Van alledaagse woorden tot de namen van beste vrienden, de Australiërs hebben overal een afkorting voor. De zonnebril is geen sunglasses maar een sunnie, middag geen afternoon maar arvo en je gaat niet naar McDonalds maar naar Maccas!
#6 Thailand: Yee Peng (Lantaarnfestival)
Thailand is een van die landen met veel verschillende tradities. Zo viert de Thaise bevolking jaarlijks het Yee Peng festival. Tijdens dit magische evenement worden er duizenden lantaarns aangestoken en de lucht in gelaten. Het oplaten van de lantaarn symboliseert voor de Thai het loslaten van alle zorgen en een goede start voor het nieuwe jaar. Bij het loslaten van de lantaarn wordt er ook een wens gedaan en hoe langer de lantaarn blijft branden hoe meer geluk het brengt!
#7 Frankrijk: Geen kindermenu
In veel landen kan je in het restaurant een speciaal kindermenu bestellen, maar in Frankrijk is dat geen optie. De Fransen laten hun kinderen al vroeg kennis maken met de beroemde Franse keuken dus zij eten gewoon de gerechten van het hoofdmenu. Dus geen kindermenu met frietjes en kipnuggets, maar gewoon Coq au vin en Boeuf Bourguignon!
#8 Argentinië: Klappen bij de deur
Even bij iemand aanbellen is niet iets wat je in Argentinië doet. Veel Argentijnen hebben namelijk geen deurbel bij hun huis. In plaats daarvan is het gebruikelijk om voor de deur een paar keer in je handen te klappen totdat de bewoner naar buiten komt. Wees dus niet verbaasd als je klappende Argentijnen tegenkomt!
#9 Spanje: 12 druiven met oud en nieuw
Waar de meeste mensen met oud en nieuw om klokslag 12 uur een glas champagne drinken, pakken de Spanjaarden het anders aan. In Spanje is het namelijk traditie om bij de jaarwisseling twaalf druiven te eten, één bij elke klokslag. Als het je lukt om twaalf druiven binnen de twaalf klokslagen op te eten dan brengt dat geluk voor het nieuwe jaar. In de Spaanse supermarkten verkopen ze zelfs speciale kleine druiven voor deze traditie!
Nog een grappig weetje: Ook het dragen van rood ondergoed op oudejaarsavond brengt volgens de Spanjaarden extra geluk.
Deze tradities en en gebruiken zelf ervaren? Bekijk hier de meest actuele vliegtickets.