Douaneregels Nederland voor reizigers
Heb je ze wel eens zien staan, de douaniers in uniform als je de bagagehal uitloopt? CheapTickets.nl werd uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen bij de Douane op Schiphol. Daar werd ons duidelijk hoe weinig reizigers over het algemeen stilstaan bij de douaneregels van Nederland. Daarom hebben we met behulp van de Douane een overzicht gemaakt van de belangrijkste regels en vragen over de Douane op Schiphol.
Meteen de regels zien voor jouw vakantie? Download de Reisapp voor Android of Apple.
- Waar zit de Douane op Schiphol?
- Hoe doe je aangifte doen bij de Douane?
- Wanneer moet je aangifte doen bij de Douane?
- Wat gebeurt er als ik iets meeneem door de Douane wat niet mag?
- Douaneregels binnen de EU
- Douaneregels buiten de EU
- Wat mag mee door de Douane in je handbagage?
- Wanneer maakt de Douane een koffer open?
Waar zit de Douane op Schiphol?
Veel mensen noemen alle plekken waar controle uitgevoerd wordt op Schiphol 'De Douane'. In werkelijkheid houdt de Douane zich alleen bezig met de in-, door- en uitvoer van goederen. Paspoortcontrole gaat over mensen, niet over goederen. Dat wordt op Schiphol gedaan door de Koninklijke Marechaussee. De Douane zie je vooral in de bagagehallen. Ook kunnen douaniers controleren in het reizigersgebied achter de security check.
Hoe doe je aangifte bij de Douane?
Als je onder het groene bord doorloopt met 'Niets aan te geven' (nothing to declare) geldt dat als een verklaring dat jij niks meeneemt Nederland in waarvoor aangifte gedaan moet worden. Heb je wel iets aan te geven? Ga dan naar de balie onder het rode bord 'Aangifte goederen' of 'goods to declare'. Daar word je door de douaniers geholpen. Vaak moet je laten zien wat je in wilt voeren en laten zien dat het eventuele papierwerk in orde is.
Wanneer moet je aangifte doen bij de Douane?
Binnen de EU hoef je meestal geen aangifte te doen voor goederen die je in wilt voeren in Nederland. Dat geldt wel alleen als je goederen meeneemt voor eigen gebruik. Ook zitten er limieten aan de hoeveelheid tabak en alcohol die je mee mag nemen, ook binnen de EU.
Als je reist vanaf een bestemming buiten de EU of daarvandaan terugkomt in Nederland, dan moet je voor bepaalde goederen aangifte doen. Wist je dat douaniers kunnen zien aan je label of je van buiten de EU vliegt? Er zijn veel regels, maar hieronder lees je de belangrijkste.
Als je niet zeker weet of je aangifte moet doen voor iets dat je op vakantie gekocht hebt, is er een gedetailleerde app van de Douane (Douane Reizen App) die je kunt raadplegen. Ook kun je vragen stellen aan de Douane via Twitter, Facebook of Instagram (gebruik #magditmee in je bericht), ook gewoon tijdens je vakantie! Dus als je op een marktje staat en een leuke souvenir ziet, kun je dat gewoon even checken.
Wat gebeurt er als ik iets meeneem door de Douane wat niet mag?
Dit hangt af van de bestemming waar je vandaan vliegt en de goederen die je meeneemt. In veel gevallen zullen de goederen die je niet mee mag nemen in beslag genomen worden en moet je een formulier invullen dat je er afstand van doet. In sommige gevallen (bijvoorbeeld als je geen CITES-vergunning hebt voor beschermde planten en dieren of als je meer dan €10.000 euro meeneemt en daar geen aangifte van doet) kun je een (hoge) boete krijgen. Een niet-Nederlandse ingezetene moet deze meteen betalen. Een Nederlandse passagier kan deze ook achteraf betalen.
Een kast met in beslag genomen medicijnen en etenswaren
Wat mag mee door de Douane in je handbagage?
Als je reist met alleen handbagage, gelden dezelfde regels als voor ruimbagage wat de Douane betreft. Alle bovenstaande regels zijn dus van toepassing. Verwar de Douane niet met de security check op Schiphol. Daar gelden wel andere regels, met name voor vloeistoffen in je handbagage. Het is niet de Douane die hierop controleert.
Wanneer maakt de Douane een koffer open?
De Douane mag altijd vragen om een koffer te openen ter controle. Ook kan het gebeuren dat je koffer buiten jouw aanwezigheid wordt gecontroleerd. Dat gebeurt dan eerst met een scan, maar bij twijfel kan de koffer worden opengemaakt. Je weet dat dit gebeurd is door een formulier in je koffer. Ook kan er gebruikt gemaakt worden van speurhonden.
Waar let de Douane op? Aan je gedrag en het label van je koffer kunnen douaniers al veel afleiden. Maar als je gecontroleerd wordt, zegt dat niet altijd dat je verdacht overkomt. Soms is het gewoon een routinecontrole, beantwoord je netjes de vragen, heb je niks aan te geven en kun je gewoon je weg (naar huis) vervolgen.
Dit artikel is bedoeld om een kort overzicht te geven van de belangrijkste douaneregels in Nederland. Controleer echter altijd de regels voor jouw specifieke bestemming in de Douane Reizen App en stuur de Douane bij twijfel een bericht.