Alle locaties uit de Indiana Jones filmreeks
Indiana Jones is één van de meest tot de verbeelding sprekende filmhelden aller tijden. Professor archeologie én ontdekker en avonturier, compleet met zweep en hoed. En niet te beroerd om onderweg wat baddies uit te schakelen.
Dat Indiana Jones nogal veel onderweg is voor zijn werk is een understatement. Dit zijn alle plekken die een prominente rol spelen in één van de vier Indiana Jones films.
Raiders Of The Lost Ark (1981)
De eerste Indiana Jones film is Raiders Of The Lost Ark uit 1981, de grandaddy van de moderne avonturenfilms. Indiana Jones neemt het in deze blockbuster op tegen een een geslepen concurrent en een heel peloton nazi's. We doen Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika aan.
De Peruaanse Jungle
De eerste scenes van Raiders Of The Lost Ark zijn niet gefilmd in de Jungle van Peru, maar op het eiland Kauai in Hawaii. Het interieur van de tempel is gebouwd in Elstree Studios in Hertfordshire bij Londen. Wil je de echte Peruaanse jungle verkennen, dan is Iquitos je beste uitganspunt.
Marshall College, Bedford, CT
Dit is waar Indiana Jones lesgeeft, als professor in de archeologie. Marshall College bestaat niet, evenmin als Bedford Connecticut. Het gebouw in de film behoort tot van de University of the Pacific in Stockton, California, op zo'n 100 kilometer van San Francisco.
Marion Ravenwood's kroeg in de Himalaya
Zowel de binnen- als buitenscenes bij de besneeuwde kroeg van Marion Ravenwood in de Himalaya zijn opgenomen in Elstree studios bij Londen. De crew is dus nooit in Nepal geweest. Wel jammer. Is best te doen hoor, vliegen doe je dan op Kathmandu.
Cairo
Achtervolgingen door smalle straatjes, vergiftigde dadels en Indiana Jones die een indrukwekkend met een zwaard zwaaiende krijger neerschiet. Dat kan alleen in Cairo.
Of eigenlijk in de Tunesische stad Kairouan, op zo'n 150 kilometer van Tunis, want dat is waar dit alles gefilmd is.
De opgravingen bij Tanis
De plaats Tanis is de plek waar de ark verborgen ligt, in de woestijn, niet al te ver van Cairo. Deze stad bestaat wel degelijk en heeft een rijke archeologische geschiedenis, maar voor deze opnames zijn de makers uitgeweken naar de stad Tozeur in Tunesië.
"North of Crete"
Er zijn verschillende locaties gebruikt voor dit "eiland ten noorden van Kreta". Eén daarvan is het Franse La Rochelle, vanwege de U-Boot haven waar de Duitse onderzeeër aanmeert en waar ook een deel van Das Boot gefilmd is.
Daarnaast zijn er shots opgenomen in Tunesië, wederom bij Tozeur, in de Sidi Bouhlel kloof. Dit is waar Indy dreigt om de ark te vernietigen met een bazooka ("I'm gonna blow up the ark, René!"). Deze kloof is door producer George Lucas eerder gebruikt voor opnames van de originele Star Wars trilogie en wordt daarom ook wel Star Wars Canyon genoemd.
Washington D.C.: "Fools! Bureaucratic fools!"
"Raiders" eindigt met Indiana Jones en Marion Ravenwood op de trappen van City Hall in San Francisco, wat overigens een overheidsgebouw in Washington D.C. moet voorstellen. Indy is boos en Marion stelt voor om dan maar wat te gaan drinken ("You know, a drink").
Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
Indiana Jones And The Temple Of Doom is de tweede film uit de serie en speelt zich volledig af in Azië.
Je komt in deze prequel van Raiders wat minder verschillende locaties tegen, maar wat er inzit is nog steeds spectaculair!
Club Obi Wan in Shanghai
Temple of Doom begint in Club Obi Wan (!) in Shanghai, waar Indiana Jones een deal probeert te maken met een (hoe kan het ook anders) schimmige onderwereldfiguur. Dit alles ontaardt in (spoiler alert!) één van de meest bizarre knokscenes ooit. Goed om te weten dat Club Obi Wan niet in Shanghai staat maar dat er in Macau gefilmd is. Oh, en Club Obi Wan bestaat trouwens helaas niet.
Himalaya
Indy, Willie en Short Round klimmen op een vrij onconventionele manier uit een neerstortend vliegtuig. Dit alles vind plaats in de Himalayas, maar is opgenomen in een ski resort in Californië, in de buurt van Yosemite National Park. Dichtstbijzijnde airport is Fresno.
Mayapore village, India
Indiana Jones komt met zijn gevolg aan in het indiase dorp Mayapore en leert dat er allerlei rampspoed heeft plaatsgevonden hier, waaronder het kidnappen van alle kinderen. Dat vraagt uiteraard om actie en markeert het begin van het hoofdverhaal uit Temple of Doom.
De opnames zouden in India zelf plaatshebben, maar vanwege te grote bemoeienis van allerlei overheden aldaar besloot de productie uit te wijken naar het wat minder veeleisende Sri Lanka. In de centraal gelegen stad Kandy vonden Spielberg en Lucas alles wat ze nodig hadden.
Pankot Palace
Nou ja, bijna alles dan. Een groot deel van Temple Of Doom speelt zich af in en rond (en onder) Pankot Palace, wat in India ligt.
Het paleis met bijbehorende stad zou eigenlijk in Jaipur gefilmd worden, maar nadat de productie uitweek naar Sri lanka kon dat natuurlijk niet meer. Aldus werd besloten om het hele paleis dan maar in de studio in Londen te bouwen.
De touwbrug
Temple Of Doom vindt zijn climax op een gammele touwbrug boven een kloof met een door krokodillen bevolkte rivier. Ja, echt. Deze kloof is te vinden in de buurt van de Victoria stuwdam bij Kandy, Sri Lanka, waar we al eerder waren.
De stuwdam was destijds nog in aanbouw onder leiding van een Britse constructiemaatschappij, waardoor er voldoende materieel en manschappen waren om de touwbrug te bouwen. Het schijnt dat je de betonnen palen nu nog kunt vinden!
Indiana Jones And The Last Crusade (1989)
In 1989 kwam Indiana Jones And The Last Crusade uit, het derde deel van de originele trilogie en de laatste Indiana Jones film uit de 20ste eeuw.
Waar Temple of Doom wat duisterder is, grijpt Crusade terug naar de succesformule uit Raiders: veel humor, veel explosies, veel nazi's en serieus spoorzoeken. The Last Crusade is daarmee met recht weer een echte klassieke action-adventure, waarin allerlei locaties in Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten voorbij komen.
Arches National park, Utah
De film opent in 1912, in Arches National park in de Amerikaanse staat Utah, met een Jonge Indiana Jones (gespeeld door River Phoenix) die probeert om een stel grafrovers dwars te zitten. Hier wordt ook uitgelegd waarom indiana Jones een hekel aan slangen heeft.
"Ah, Venice!'
De zoektocht naar de Heilige Graal begint in Venetië, met een paar memorabele scenes bij, in en onder de kerk van San Barnaba. De haven van Venetië komt ook uitgebreid in beeld met een spectaculaire boat chase, maar bedenk je dan wel dat je eigenlijk naar de haven van Tilbury in de UK zit te kijken.
Brunwald Castle
Heerlijk! Een klassiek kasteel op de grens van Duitsland en Oostenrijk, bij Salzburg. Dat er in het kasteel nogal wat fanatieke nazi's rondlopen mag geen verrassing heten (ze hadden het net zo goed Castle Wolfenstein kunnen noemen).
Hoe dan ook, dit kasteel bestaat echt en kun je bezoeken. Je moet dan trouwens niet in Oostenrijk zijn maar in de buurt van Keulen: dit is namelijk Schloss Bürresheim bij Mayen, in de Duitse Eiffel.
Alexandretta
Marcus Brody, curator van een aantal musea. Terwijl Indiana Jones en vader Henry gevangen zitten, is Marcus alvast afgereisd naar Alexandretta om het spoor van de Holy Grail te volgen. Dat Brody niet de door de wol geverfde avonturier is waar Indy hem voor verslijt, blijkt al direct.
Alexandretta, het tegenwoordige İskenderun, ligt in de zuidelijke provincie Hatay in Turkije, tegen de grens met Syrië. Deze scene werd gefilmd in Spanje, bij Granada.
Berlin Flughafen
Ondertussen zijn Indiana Jones en zijn vader van Salzburg in Berlijn beland (het is 1938 en Indy scoort nog een interessante handtekening). Door omstandigheden willen de Jones Boys ook graag weer snel weg uit Berlijn, dus nemen ze een Zeppelin vanaf Berlin Flughafen.
Het Flughafen gebouw is echter het Administration Building op Treasure Island in San Francisco. Het interieur van de luchthaven is gefilmd in London, in congrescentrum The Royal Horticultural Halls.
Op het strand met de paraplu
"Let my armies be the rocks, and the trees, and the birds in the sky."
Deze prachtige quote volgt op een sterk staaltje vechtkunst, waarbij Dr Henry Jones, Indy's vader dus, een Duits gevechtsvliegtuig uit de lucht weet te krijgen met behulp van een paraplu en een paar vogels.
De scene zou ergens aan de oostelijke Middellandse zee moeten moeten plaatsvinden (Griekenland misschien?). In werkelijkheid is alles gefilmd op het strand Playa de Monsul, bij Almeria in Zuid-Spanje, volgens regisseur Steven Spielberg "the best beach in Spain".
Republic of Hatay
De Republiek Hatay is het startpunt van de konvooi op zoek naar de Canyon of the Crescent Moon. Deze republiek heeft echt bestaan, zij het kortstondig, tussen 1938 en 1939. In het echt was het echter geen Arabische sultanaat, maar een republiekje tussen Turkije en Syrië. Tegenwoordig komt het grotendeels overeen met de Turkse provincie Hatay.
Canyon of the Crescent moon
Het slotstuk van dit epische verhaal vindt plaats aan het einde van de fictieve Canyon of the Crescent Moon, bij de wel degelijk bestaande historische stad Petra in Jordanië.
De ruine van de Treasury aldaar leent zich natuurlijk bij uitstek voor een avonturenfilm van deze mythische proporties.
Petra in Jordanië kun je bereiken via de airport in Akaba of via Tel Aviv in Israel.
Kingdom Of The Crystal Skull (2008)
In 2008 verrasten Spielberg en Lucas vriend en vijand met een vierde Indiana Jonesfilm: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.
Aangezien Harisson Ford er zelf ook niet jonger op geworden was in de 20 jaar sinds Last Crusade, speelt het verhaal zich ditmaal af in 1957. Toen waren er geen nazi's meer en dus worden er Sovjets opgetrommeld. Werkt ook altijd goed.
Crystal Skull speelt zich volledig af op het Amerikaanse continent en doet locaties aan in de Verenigde Staten (Nevada en New England) en Peru (in het oerwoud).
Warehouse 51
We zien Jones weer terug in een hangar bij Area 51, niet zo ver van Las Vegas in Nevada. Helaas voor Indy is hij daar niet alleen, en al zeker niet uit eigen wil. Er zijn namelijk wat Sovjets die iets van hem moeten. He never seems to get a break, does he?
De opnames vonden trouwens plaats bij Las Cruces Airport, net over de grens met New Mexico. Die woestijnen lijken ook zoveel op elkaar.
Marshall College
Na het hachelijke avontuur in de woestijn is Indiana Jones terug in Bedford, Connecticut, waar hij lesgeeft aan het Marshall College. Deze plek, die we ook al kennen uit Raiders Of The Lost Ark en The Last Crusade, is eigenlijk Stockton in California, op zo'n 100 kilometer van San Francisco.
Achtervolging door Bedford, CT
Het duurt niet lang voordat de Russki's terugkomen, en Indiana zich met zijn nieuwe makker Mutt uit de voeten moet maken. Mutt moet ook iets van Indiana Jones, maar dat zullen we hier niet gaan spoilen.
Op een motorfiets door de straten en de universiteitsgebouwen van Bedford. Omdat Bedford zelf niet bestaat zijn deze scenes gefilmd op de campus van de universiteit van Yale, in New Haven, Connecticut.
Nazca, Peru
Next stop: Peru! Indiana en Mutt reizen af naar de stad Nazca voor de volgende aanwijzing in het avontuur dat hun naar El Dorado moet brengen. Nazca is natuurlijk niet per ongeluk gekozen: nabij deze stad vind je de mysterieuze Nazcalijnen.
Om in Nazca te komen vliegt Indiana Jones via Cuzco, maar je kunt ook via de Peruaanse hoofdstad Lima vliegen om vanuit daar de bus naar Nazca te nemen.
Ilha Aramacá
Vanuit Nazca trekt Indy de Amazone in. Zijn bestemming ligt diep in het oerwoud, bij het eiland Ilha Aramacá dat middenin de Amazonerivier ligt. Dit riviereiland bestaat echt. Om er te komen reis je eerst af naar de stad Leticia in het zuiden van Colombia. Deze stad heeft een internationale luchthaven (LET).
Iguazu Falls
De apotheose van het voorlopig laatste deel uit de Indiana Jones filmreeks heeft plaats bij de ongelooflijk spectaculaire watervalformatie Iguazu Falls.
Deze watervallen zijn zowel vanuit Argentinië (Cataratas del Iguazú International Airport, IGR) als vanuit Brazilië (Aeroporto Internacional de Foz do Iguaçu, IGU) te bezoeken.
Het voorlopige einde
Het verhaal eindigt in de First Christian Church of North Hollywood, met een ceremonie die in zekere zin long overdue was. Je kunt deze kerk, die niet zover van Los Angeles ligt, gewoon bezoeken trouwens.
Zo, dat is de voorlopige lijst met alle bestemmingen in onze Indiana Jones Travel Guide. Ik zeg hier voorlopig, want ijs en weder dienende kunnen we in 2021 de vijfde Indiana Jones film verwachten. En ongetwijfeld zitten daar weer een paar fantastische plekken tussen!
Wouter
Mijn doel in het leven is om alle locaties uit de Indiana Jones films te bezoeken. Als dat niet lukt dan is een weekendhuisje in de buurt van Lissabon een prima tweede doel.