Vliegen met low-cost airlines
Goedkoop vliegen is natuurlijk hartstikke fijn: je houdt meer geld over voor leuke dingen op je bestemming! Daarom wordt er vaak gezegd dat je met een lowcost airline op vakantie moet gaan. Maar is een low-cost airline echt wel zo low-cost? Wij zochten het uit voor de populairste bestemmingen.
Hoe low-cost zijn low-cost airlines eigenlijk?
Wat zijn low-cost airlines precies?
Hoe bereid je je voor op een low-cost vlucht?
Hoe 'low-cost' zijn low-cost airlines?
Om antwoord te geven op deze vraag, doken we in onze data. Voor een aantal populaire routes zochten we de gemiddelde ticketprijs over heel 2017 voor verschillende low-cost airlines en reguliere airlines met vertrek vanaf alle Nederlandse luchthavens.
Wat blijkt? Voor sommige routes is het verschil erg groot, maar voor andere helemaal niet. Dat komt omdat reguliere airlines ook steeds meer met prijzen vechten op populaire routes. Bekijk de grafiekjes hieronder voor de verschillen per route.
Nederland - Rome
Het gemiddelde verschil tussen low-cost ticket en een vlucht van een reguliere airline is voor deze route precies 30 euro. Het gaat hier uiteraard om gemiddelden, dus het is wel interessant dat Alitalia als reguliere airlines gemiddeld goedkoper was in 2017 dan alle low-costers behalve Ryanair. Niet zo gek, als je bedenkt dat Amsterdam - Rome voor deze airline een van de belangrijkste routes is!
Nederland - Barcelona
Op deze route is het gemiddelde verschil tussen de twee soorten airlines 28 euro. Vooral Ryanair is op deze route goedkoop, maar ook Transavia is scherp geprijsd. Bijzonder hierbij is ook dat de top 3 reguliere airlines op deze route (KLM, Iberia en Lufthansa) alledrie precies dezelfde gemiddelde ticketprijs over 2017 hebben. Deze route is dus zeer competitief!
Nederland - Londen
Vanuit Nederland naar Londen zie je duidelijk verschil tussen de gemiddelde ticketprijzen van low-cost airlines en reguliere airlines. Het gemiddelde verschil in 2017 is hier 59 euro! De low-cost airlines concurreren flink op deze route, met name easyJet, Vueling en Ryanair. Ook is Londen een populaire zakenbestemming. Voor zakenreizen worden vaak flexibere (en dus duurdere) tickets geboekt. Daarom is er genoeg markt voor reguliere airlines om hun prijzen te verhogen. Dat betekent natuurlijk niet dat je bij bijvoorbeeld KLM en British Airways geen goedkope tickets kunt vinden naar Londen, maar wel dat het gemiddelde van de ticketprijzen van deze airlines hoger ligt.
Nederland - Malaga
Voor de route van Nederland naar Malaga is het verschil tussen low-cost airlines en reguliere airlines gemiddeld maar heel klein, namelijk 7 euro. Je ziet hier dat alle airlines, zowel low-cost als regulier, met elkaar concurreren op prijs in plaats van op flexibiliteit.
Wat zijn low-cost airlines?
Wat je je natuurlijk afvraagt is: Als je gemiddeld meer betaalt voor een ticket van een reguliere airline, wat krijg je dan meer dan bij een low-cost airline? Een low-cost airline is een vliegtuigmaatschappij die geen (of alleen tegen betaling) diensten tijdens de vlucht aanbiedt, waardoor de vliegtickets tegen scherpe prijzen verkocht kunnen worden. Daarmee trekken ze natuurlijk klanten naar zich toe. Want ja, een retourtje voor 40 euro is natuurlijk niet verkeerd!
Tijdens een low-cost vlucht heb je bijvoorbeeld vaak geen in-flight entertainment of snacks. Om ruimbagage in te checken zal je meestal moeten bijbetalen. Je krijgt in principe alleen hetgeen waar je voor betaalt, in de meeste gevallen een vliegticket van A naar B (en weer terug). De grootste verschillen die over het algemeen voorkomen tussen een low-cost en een reguliere airline hebben we voor je onder elkaar gezet. Wel gaan low-cost en reguliere airlines steeds meer op elkaar lijken. Maaltijden zitten ook niet altijd meer bij alle reguliere airlines inbegrepen en op sommige lange vluchten met low-cost airlines zit tegenwoordig wél ruimbagage inbegrepen.
Binnen Europa vliegen er best veel low-cost maatschappijen op en neer tussen talloze landen, denk aan:
Je kunt ook met een prijsvechter naar bestemmingen buiten Europa vliegen, bijvoorbeeld Azië en Amerika! Hiervoor kan je bij de volgende airlines terecht:
- Norwegian (Amerika en Canada)
- Condor (Zuid-Amerika en Azië)
- Meer low-cost airlines >>
Hoe bereid je je voor op een low-cost vlucht?
Op basis van wat er in jouw ticket inbegrepen zit, kan je je voorbereiden op je vlucht: check je bagage op gewicht en grootte, neem eten en drinken mee en zorg dat je je tijdens je vlucht kunt vermaken.
Om je vlucht zo goedkoop mogelijk te houden kan je je van tevoren een beetje voorbereiden. Is je vlucht net te lang om zonder eten en/of drinken te zitten, neem dan zelf iets te eten mee.
Een broodje of andere snack is namelijk gewoon toegestaan aan boord >>
Drinken is iets lastiger, maar je kunt bijvoorbeeld een lege fles meenemen naar de luchthaven en deze op de toiletten, na de security check natuurlijk, met water vullen. Scheelt je toch weer zo'n 8 euro aan boord van het vliegtuig.
Zorg ervoor dat je handbagage niet te groot en/of te zwaar is, de kans is dan groot dat je deze bij de gate, tegen hoge kosten, alsnog moet inchecken. Kijk goed naar de regels van de maatschappij waar je mee vliegt en pas je bagage hier dus op aan! Jezelf vermaken tijdens een vlucht kan ook prima: neem een boek/e-reader mee, download wat Netflix afleveringen of Spotify afspeellijsten zodat je die zonder internet kunt bekijken en beluisteren of neem bijvoorbeeld een puzzelboekje mee.
Klaar om op vakantie te gaan? Kies voor een low-cost airlines of een reguliere airlines en zoek het beste ticket voor jou.
De bovenstaande grafiekjes zijn gebaseerd op boekingen van retourvluchten met vertrek in 2017 vanaf een Nederlandse luchthaven. Natuurlijk bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Maar met meerdere miljoenen zoekopdrachten per jaar op onze website, geeft het wel een goed beeld!
Aan de informatie in deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.