Hoe kun je schoner vliegen?
Als globetrotter en ultieme reisfan blijft het een lastige situatie: je wilt veel en voordelig reizen, maar duurzaamheid en milieuoverwegingen staan ook steeds meer centraal. Als reisorganisatie staan we ook vaak stil bij de impact op het milieu en hebben daarom allerlei weetjes en tips om schoner te reizen voor je op een rijtje gezet.
Als je met het vliegtuig op reis wilt, hoe vlieg je dan het schoonst?
Of ga gelijk naar:
Hoe weet ik of een vliegtuig duurzaam is?
Welke airlines zijn het duurzaamst?
Tips om zelf duurzamer te vliegen
Eco-friendly ontwikkelingen en de toekomst
1. Hoe weet ik of een vliegtuig duurzaam is?
Airlines leggen (gelukkig) steeds meer focus op duurzaamheid. De luchtvaartontwikkelingen staan niet stil, en veel airlines beseffen de impact van hun dagelijkse vluchten wereldwijd. Atmosfair doet onder andere jaarlijks onderzoek naar de meest duurzame airlines. Maar wat maakt een airline daadwerkelijk duurzamer?
Vliegtuigtype
De vliegtuigtypes die airlines gebruiken voor de uitvoering van hun vluchten hebben impact op de hoeveelheid fijnstofdeeltjes en de CO2-uitstoot. Dit is bijvoorbeeld lager voor nieuwere vliegtuigtypes. Probeer daarom vliegtickets te boeken met vliegtuigen die meest recent in gebruik zijn genomen, zoals de Boeing 787 en de Airbus A350.
Hoge 'stoeldichtheid'
Als vluchten vol zitten, zijn deze vluchten relatief efficiënter en worden daarom als duurzamer gezien. Boek je een vlucht die (vrij) vol zit, is dat in verhouding duurzamer dan een halfleeg vliegtuig. Hier heb je alleen natuurlijk zelf weinig invloed op.
Duurzaamheidsdoelstellingen
Vliegtuigen worden ingekocht door airlines. Ben je dus benieuwd hoe modern of duurzaam een vliegtuig is, helpt het ook om de website van de airline zelf te raadplegen. Wat doen ze zelf om een vlucht duurzamer te maken? Veel airlines hebben milieuprogramma's, bijvoorbeeld KLM Takes Care.
2. Deze airlines zijn het duurzaamst
Kies je liever voor een airline die bezig is met duurzame technologie? Reduce your travel footprint, en denk na over hoe je reist. Volgens het onderzoek van Atmosfair over 2018 zijn onderstaande airlines de beste keuzes om zo schoon mogelijk te vliegen. Gekeken naar alle vluchten, zijn TUI en LATAM Brasil Airlines het meest duurzaam.
Airlines die het meest doen aan duurzaamheid per vliegafstand, gekeken vanaf Amsterdam.
Vluchten <800 km
Heb je een relatief korte vlucht, dan is het extra belangrijk om na te denken over je airline en het overwegen van directe vluchten, want een korte vliegtijd in combinatie met opstijgen en landen (wat allebei veel uitstoot veroorzaakt) is relatief het minst duurzaam. Gekeken naar vluchten vanaf Amsterdam met een afstand van minder dan 800 km, kun je het beste kiezen voor TUI, Transavia en Air Europa.
Vluchten 800 - 3800 km
Bij deze vluchten kun je qua afstand denken aan vluchten naar bijvoorbeeld Lissabon, Casablanca, Helsinki of Istanbul. Voor vluchten met vertrek uit Amsterdam zit je het meest duurzaam bij TUI, Thomas Cook en Condor.
Vluchten >3800 km
Dit betreft alle verre vluchten. Net als in de korte en medium vluchten, is bij de lange vluchten TUI een gemiddeld duurzame optie. Ook deze airlines staan in de top 10: Vietnam Airlines, Transavia, LOT Polish Airlines, Alaska Airlines en Air Canada.
3. Tips om zelf duurzamer te vliegen
Het is natuurlijk chill dat airlines en de airlineindustrie meer en meer focus leggen op duurzaam vliegen, maar er is ook veel wat je zelf kunt doen om de impact van je vliegreizen te verminderen.
1. Rechtstreekse vluchten
Het is veel beter voor het milieu om te vliegen zonder tussenlanding, dus kies voor een directe vlucht. Het extra landen en opstijgen stoot extra veel co2 uit. En een directe vlucht is ook veel fijner voor jezelf, aangezien je in een keer doorvliegt naar je eindbestemming. Win-win!
2. Vlieg Economy Class
Het lijkt op het eerste gezicht niets uit te maken, maar Economy Class vliegen is uiteindelijk duurzamer. Chartervluchten worden op basis van vraag/seizoen ingezet, bijvoorbeeld bij vluchten van TUIfly, Ryanair en Transavia. Deze vluchten bieden vaak alleen (of vooral) Economy Class aan, waardoor er gemiddeld meer passagiers op een vlucht passen. En hoe meer mensen in een cabine, hoe efficienter de vlucht en hoe meer mensen betalen voor de CO2-uitstoot. Daar heb je minder beenruimte dan wel voor over, toch?
3. Vlucht-compensatie
Er zijn steeds meer initiatieven om je vluchtuitstoot te compenseren door middel van duurzaamheidsprojecten. Een voorbeeld hiervan is GreenSeat, waarbij je op basis van je vluchtinformatie een extra bedrag betaalt om energieprojecten wereldwijd te steunen. Bijvoorbeeld: Een vlucht van Amsterdam naar Barcelona compenseer je voor € 3,99. Dit kun je doen wanneer je wilt: Na je boeking of zelfs wanneer je vlucht al geweest is. Bereken gelijk de impact van je vlucht en je compensatiebedrag..
Ook airlines zelf bieden steeds vaker compensatiemogelijkheden aan tijdens het boeken van je vlucht.
4. Eco-friendly ontwikkelingen en de toekomst
Elektrische vliegtuigen laten nog wel even op zich wachten. Maar airlines doen aan allerlei duurzame initiatieven die bijdragen aan het bewustzijn van de impact van vliegen op het milieu:
- United Airlines vloog op 5 juni 2019, vanwege World Environment Day, de eerste eco-friendly vlucht (30% lagere koolstofgraad in brandstof) met gratis maaltijden geserveerd in geheel recyclebare houten borden en karton. Door deze vlucht is United meer permanente veranderingen doorgevoerd in hun dagelijkse vluchten.
- In mei 2019 deed de Australische airline Qantas Airways het eerder, waarbij hun eerste eco-friendly vlucht maar een kleine zak afval opleverde.
- Hi Fly, de Portugese chartermaatschappij, heeft als doelstelling om aan het eind van 2019 de eerste 100% plasticvrije airline te zijn. Ze deden in december 2018 vier testvluchten met bestek van bamboe en borden van papier.
- Onze eigen KLM doelt op een verminderde co2-uitstoot van 20% in 2020. Ook heeft KLM een compensatieprogramma voor reizigers om hun vlucht co2-neutraal te maken.
- Dat er meer aandacht en bewustzijn is voor duurzaamheid, blijkt uit het feit dat *Emirates een groei van 40% ziet in de vraag naar vegan-maaltijden aan boord.
- In oktober 2018 vloog Virgin Atlantic voor het eerst met een nieuwe, meer duurzame brandstof van LanzaJet, een brandstof die nooit eerder was gebruikt voor commerciële vluchten.
- Meerdere airlines hebben speciale duurzaamheidsdoelstellingen. Zoals Lufthansa, die opiumplantages hielp vervangen door theeplantages in China en 32.000 bomen doneerde aan het Trees for Life project voor de World Cup in Zuid-Afrika.
- Er worden door Boeing en Airbus steeds geavanceerdere vliegtuigtypes ontwikkeld. Door nieuwe technieken zijn deze vliegtuigen steeds duurzamer.
- Wetenschappers zoeken naar oplossingen voor de brandstof: Kan er een milieuvriendelijk alternatief worden gevonden voor kerosine? Een duurzame vorm van brandstof is de meest effectieve manier om co2-uitstoot te verminderen.
Note: In het onderzoek heeft Atmosfair verschillende duurzame initiatieven bekeken (zoals stoelcapaciteit, vliegtuigtype en hoe vol ze gemiddeld zitten) en zo punten toegekend aan airlines. Het kan zijn dat er individuele duurzame initiatieven zijn van een airline die niet zijn opgenomen in het onderzoek.