Tips voor Oktoberfest
Koningsdag is een feestdag waarvoor buitenlanders massaal naar Nederland afreizen en in Duitsland is dat Oktoberfest. Dit festijn staat wereldwijd bekend om de liters bier die je om de oren vliegen, mannen in lederhosen en vrouwen in een Dirndl (zo heet dat jurkje dus). Het feest is ooit ontstaan toen de Koning van de Duitse provincie Bavaria zijn vrouw een theresienwiese, ofwel een plein of veld, cadeau gaf ter ere van hun huwelijk. Vrouwlief wilde op dit terrein hun liefde vieren en deze viering is uitgegroeid tot het Oktoberfest zoals wij het tegenwoordig kennen. München is de Oktoberfest hoofdstad maar de Oktoberfests van Hannover en Stuttgart mogen er ook wezen. Met de volgende tips beleef jij in ieder geval een top Oktoberfest.
#1 Opstaan met Weißwurstfrühstück
Als je in München Oktoberfest gaat vieren zoals het hoort, dan begin je de dag met dit typische ontbijtje bestaande uit een halve liter weizenbier, pretzels, witte worst en zoete mosterd. Dit ontbijt wordt in veel Duitse eetgelegenheden geserveerd tot 12 uur ‘s middags. Drinken doe je met mate maar de doorgewinterde Oktoberfest-ganger drinkt hier al zo’n twee halve liters bier bij.
#2 Schlagerhits
Een bezoekje aan een Oktoberfest betekent vrijwel altijd ook een enorme hoeveelheid heerlijke schlagerhitjes. Mocht je na het frühstück daarom nog tijd over hebben voordat het festijn begint, kom dan alvast lekker in de stemming met hitjes als Atemlos, Das Fliegerlied oder Das rote Pferd. Wunderbar!
#3 Lederhosen en Dirndl
Op een traditioneel Oktoberfest dragen de heren een lederhosen en de dames een Dirndl. Als je dan toch die kant op gaat dan is het natuurlijk wel zo leuk om je er ook naar te kleden. En dit ding staat werkelijk ie-de-reen goed!
Traditioneel bestaat een volledig lederhosen kostuum, buiten de lederhosen om, uit lederen schoenen, bruin of grijze sokken, een wiesn hemd in het rood of blauw en voor de fanatiekelingen ook nog een hoed. Vanzelfsprekend is een echte lederhosen gemaakt van echt leder maar als buitenlander kan je ook nog wel wegkomen met een neppe. Sommige dames dragen een hotpants editie van de lederhosen maar traditioneel gezien trekken de dames een Dirndl aan. Mocht je er eentje aanschaffen let dan wel even op hoe je de strik draagt. Dames die de strink rechts dragen hebben een vriend, in het midden betekent maagd, links vrijgezel en vrouwen die hem achter dragen zijn weduwe.
#4 Handig om te weten
Veel van de tafels binnen de feesttenten worden al lang van te voren gereserveerd waardoor er maar weinig vrije zitplaatsen zijn. Ook is er een ‘vol is vol’ regeling binnen de tenten dus wees er op tijd bij. Het is verstandig om al voor één uur ‘s middags aanwezig te zijn, op die manier kan je hoogstwaarschijnlijk gewoon naar binnen. In het weekend is het echter erg druk en is het dus verstandig om nog eerder te gaan. Vanaf een uurtje of 10 ‘s avonds is een groot deel van de tentzitters laveloos en komen er weer plekjes vrij. De rest van de dag is het onontkoombaar dat je lange tijd moet wachten om een tent in te komen.
#5 Contant betalen
In Nederland kan je bijna overal wel met een pinpas terecht maar op het Oktoberfest hoogstwaarschijnlijk niet. Binnen de tenten kan bijna altijd alleen maar met contant geld betaald worden dus vooraf pinnen is wel zo verstandig. Als je een uur in de rij hebt gestaan dan is het een flinke domper als je erachter dat komt dat je niet met pin kan betalen en dus weer linea recta naar buiten moet om te pinnen.
#6 Bier drink je per liter
Als je liever je biertjes per fluitje drinkt en radler jouw favorietje is, dan kan je beter thuisblijven. Tijdens het Oktoberfest gaat het bier namelijk per liter en is het alcoholpercentage beduidend hoger dan normaal. Brouwerijen uit de buurt brouwen namelijk speciaal Oktoberfest bier met een alcoholpercentage dat tussen de 7.5 en 8.5 ligt. Een liter bier kost tussen de 10 en 12 euro wat omgerekend best schappelijk is. Het bier voldoet overigens ook aan de strenge reinheitsgebot regels. Dit houdt in dat het bier alleen gemout graan, water en hop mag bevatten.
#7 Proostliederen
Tijdens het Oktoberfest vliegen de schlagerhitjes je om de oren maar er is een speciaal hitje waarop heel wat afgeproost wordt. Zodra het Ein Prosit der Gemütlichkeit lied ingezet wordt, behoort iedereen te gaan staan, mee te zingen en te proosten op de gezelligheid. De tekst is vrij simpel: ein prosit, ein prosit, der gemütlichkeit.
#8 Afterparty’s
Als je rond een uur ‘s middags start met liter pullen bier dan is het aannemelijk dat de koek rond een uurtje of 10 wel redelijk op is. Mocht je echter door het intensieve geproost de helft van je bier gemorst hebben en dus nog even door kunnen gaan, dan zijn er genoeg afterparty’s te vinden in de stad. Check wel van te voren in welke clubs je welkom bent in je lederhosen aangezien niet iedereen hier fan van is.
Zin om de Duitse gemütlichtkeit zelf te ervaren én te proeven tijdens Oktoberfest? Bekijk vliegtickets naar Duitsland op CheapTickets.nl.