Tips huren & rijden van een auto in het buitenland
Als je op vakantie gaat, is het aannemelijk dat je veel van de omgeving wil zien. Nou kan je uiteraard het avontuur van het openbaar vervoer aangaan maar een auto huren is en blijft toch het fijnste. Echter, zijn er in dat geval wel een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden, dus lees onze tips goed door.
#1 Controleer de auto en maak duidelijke before and after foto’s
Loop de auto altijd vooraf samen met de verhuurder goed na en noteer alle deukjes en krasjes. Ongeacht of het verhuurbedrijf betrouwbaar oogt of niet, het is altijd verstandig om before and after foto’s te maken. Hierdoor weet je zeker dat ze niet dat ene deukje of krasje dat er al op zat op jou gaan verhalen.
#2 Verzekering afkopen of niet?
Allereerst en waarschijnlijk vanzelfsprekend: huur alleen auto’s met een all-risk verzekering. Je bent in een ander land en je wilt natuurlijk niet dat jouw hele vakantiebudget opgaat aan dat deukje dat de plaatselijke bavianen club in de huurauto heeft gemaakt. Bij veel verhuurmaatschappijen kan je tevens het eigen risico van de verzekering afkopen en dat is in sommige gevallen best verstandig. Als je geen top chauffeur bent en je gaat rijden in een vreemd land waar ze de regeltjes nét iets minder serieus nemen dan in Nederland dan is het waarschijnlijk het geld waard, al is het voor je gemoedstoestand. Voor ervaren chauffeurs die nooit brokken rijden is het afkopen van het eigen risico waarschijnlijk overbodig tenzij je dus in de buurt parkeert van baldadige bavianen.
# 3 Benzine vooraf kopen of naderhand weer aanvullen?
Veel maatschappijen bieden de optie aan om vooraf een volle tank benzine bij de auto te kopen. Als je van plan bent de tank volledig leeg te rijden dan is dit een aantrekkelijk aanbod, echter is dit bijna nooit het geval tijdens een vakantie. Mits je van plan bent om zo’n 700 kilometer te gaan rijden, is het waarschijnlijk voordeliger om de auto naderhand zelf weer op te vullen.
#4 Een of meerdere chauffeurs
Als je een auto huurt dan is in bijna alle gevallen alleen de persoon die de auto huurt rijbevoegd. Mocht je van plan zijn om ver te gaan rijden, check dan vooraf of een tweede persoon ook mag rijden en geef dit eventueel aan. Het kost vaak extra maar doe je dit niet en er gaat een tweede persoon rijden, dan is hij/zij onverzekerd en kan het een duur ritje worden.
#5 Linksrijden
Niet alleen in Engeland rijdt men aan de linkerkant van de weg maar bijvoorbeeld ook in Australië, Japan, Thailand, Malta en Zuid-Afrika. Als je voor het eerst in een auto stapt met het stuur aan de andere kant en dus ook de versnellingspook aan je andere hand, dan voelt dat best gek. Echter went het schakelen met links relatief snel. Rotondes daarentegen blijven vreemd, ze gaan namelijk de andere kant op. Let dus extra goed op en zorg eventueel dat jouw bijrijder ook meekijkt. Ook ben je gewend dat je nog een flinke meter auto hebt aan jouw rechterkant, in linksrijdende landen zit dat stuk auto links. Het duurt even voordat je ook hier aan went. Vermijd daarom in het begin smalle steegjes en krappe parkeerplaatsen. Tot slot moet je telkens uitkomen op de linker baan, linkerbocht betekend dus korte bocht en rechterbocht ruime bocht.
#6 Nederlands of internationaal rijbewijs
In heel Europa kan je in principe met je Nederlandse rijbewijs gaan rijden. Echter is het verstandig om voor bestemmingen buiten Europa een internationaal rijbewijs aan te vragen. Dit is in essentie een vertaling van het Nederlandse rijbewijs zodat men begrijpt wat er precies op staat. Dit rijbewijs kan men aanvragen bij ANWB-verkooppunten, kost €18,95 en is alleen geldig als je tevens het Nederlandse rijbewijs bij je draagt.
#7 Rij als een local
Zelfverzekerd rijden is in Nederland waarschijnlijk geen probleem maar in een onbekend land wellicht lastiger. In veel landen rijdt de lokale bevolking nogal wild en propt men zijn of haar auto overal en nergens tussen. Als je tussen dit soort automobilisten voorzichtig, besluiteloos en langzaam gaat rijden dan vergroot je de kans op ongelukken. Lees je vooraf in op de rijstijl en verkeersregels (geschreven en ongeschreven) van het land en pas je rijstlijl hierop aan.
#8 Zorg dat je een creditcard hebt
Creditcards zijn in Nederland vaak overbodig maar worden in het buitenland wel veelvuldig gebruikt. Als je een auto wilt huren in het buitenland dan heb je in veel gevallen een creditcard nodig als onderpand. Tevens is het een handig betaalmiddel bij tolwegen.
Nu kan je goed voorbereid met je huurauto de weg op in het buitenland!
Pim
Hi! Ik ben Pim en ik schrijf reisblogs voor Cheaptickets. Bovenaan mijn landenlijst staat Buthan gevolgd door Nieuw-Zeeland en Costa Rica. Mijn ultieme reis is een roadtrip van Canada naar Argentinië.