Reizen met een verlopen paspoort
Van plan om op reis te gaan, maar is je paspoort of identiteitskaart verlopen of misschien niet lang genoeg geldig? In deze blog lees je hoe je (in de meeste gevallen) alsnog op reis kan! Ook lees je wat je moet doen wanneer je je paspoort of identiteitskaart verloren bent in het buitenland. Dan weet je zeker dat je het vliegtuig in kunt stappen!
Veelgestelde vragen
- Wat te doen bij een verlopen paspoort of identiteitskaart?
- Waar kan ik een noodpaspoort aanvragen?
- Wat zijn de voorwaarden voor een noodpaspoort?
- Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn voor mijn bestemming?
- Naar welke landen reis ik met een identiteitskaart?
- Wat te doen wanneer je je paspoort of identiteitskaart kwijt raakt?
Wat te doen bij een verlopen paspoort?
Nog maar een paar dagen en dan ga je lekker naar het buitenland! Je bedenkt nog even snel wat je allemaal mee moet nemen en je paspoort kan natuurlijk niet ontbreken. 'Mijn paspoort... Is die nog geldig eigenlijk?' Tot je stomme verbazing kom je erachter dat dit niet het geval is, maar wat doe je dan? Zo snel mogelijk naar het gemeentehuis! Via een spoedprocedure kun je dan binnen twee werkdagen, in plaats van vijf, een nieuw paspoort ontvangen. Hiervoor betaal je vaak wel een toeslag.
Waar kan ik een noodpaspoort aanvragen?
Kom je hier twee dagen voor vertrek achter? Ga dan alsnog naar het gemeentehuis! Hier zul je alsnog een nieuw paspoort moeten aanvragen bij je gemeente. Vervolgens kun je dan een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee, de kosten hiervoor bedragen €47,-. De Marechaussee heeft verschillende posten waar je dit kunt aanvragen, op Schiphol ga je dan naar Bureau Nooddocumenten bij vertrekhal 1. Vlieg je vanaf Eindhoven? Dan zal je eerst langs de Brigade Brabant Zuid moeten, deze is nabij de luchthaven gelegen. Vlieg je vanaf Rotterdam? Er is een post op Rotterdam The Hague Airport waar nooddocumenten uitgegeven worden.
Wat zijn de voorwaarden om een noodpaspoort te krijgen?
Je dient naast een bewijs van aanvraag (in een envelop, verzegeld en gesloten door je gemeente) ook het volgende aan te kunnen tonen om in aanmerking te komen voor een noodpaspoort:
- vliegtickets of hotelreserveringen (reisdocumenten)
- Een door de gemeente gesloten en verzegelde envelop met daarin een recent gewaarmerkt afschrift Basis Registratie Personen (BRP)
- Een geldig legitimatiebewijs (een rijbewijs telt in Nederland ook mee)
- Een recente pasfoto, deze moet voldoen aan de pasfoto-eisen
Let op: In sommige landen wordt een noodpaspoort niet geaccepteerd als reisdocument of er worden afwijkende vereisten gesteld zoals een visum, controleer dit daarom altijd met het consulaat of de ambassade van het desbetreffende land. Daarnaast is het noodpaspoort alleen geldig gedurende de reis. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn voor mijn bestemming?
Het is altijd goed om even te checken hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn voor een bepaalde bestemming, sommige landen stellen hier namelijk verschillende eisen aan. Dus het kan zijn dat je paspoort officieel nog geldig is in Nederland, maar niet lang genoeg voor je bestemming. Zo moet je paspoort voor de meeste landen binnen Europa nog twee maanden na terugkomst in Nederland geldig zijn en voor veel landen buiten europa moet je paspoort minimaal zes maanden na terugkomst geldig zijn. Check dit altijd even met het consulaat of de ambassade van het desbetreffende land.
Naar welke landen reis ik met een identiteitskaart?
Is je paspoort niet meer geldig, maar heb je nog wel een geldige ID-kaart op zak bekijk dan even of jouw bestemming er tussen zit en misschien is dat ongeldige paspoort een zorg voor later! Het is tenslotte vakantie...
Wat te doen wanneer je je paspoort of identiteitskaart verliest in het buitenland?
Je paspoort of identiteitskaart verliezen is altijd balen en als dat ook nog eens op vakantie gebeurt dan is het wel zo handig als je weet wat je moet doen.
Stap 1:
Zo snel mogelijk naar het plaatselijke politiebureau om dit te melden en aangifte te doen! Zo zorg je ervoor dat niemand misbruik kan maken van deze documenten, vraag gelijk om een schriftelijk bewijs van de aangifte.
Stap 2:
Indien je in een lidstaat van de Europese Unie bent of in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland dan kun je eerst proberen contact op te nemen met de airline en te vragen of je terug mag reizen zonder geldig paspoort of ID-kaart, in sommige gevallen kun je namelijk gewoon het vliegtuig in stappen. Hiervoor zul je wel een schriftelijk bewijs van je aangifte moeten laten zien en een kopie of scan van de paspoort of ID-kaart die je bent verloren.
Het kan zijn dat de airline dit niet toe laat en dan zul je een Nooddocument moeten aanvragen.
Let op: Mocht je alsnog je paspoort of identiteitskaart terugvinden voordat je weer terug vliegt, dan kun je deze helaas niet meer gebruiken als je deze al hebt opgegeven als vermist. Deze staat namelijk internationaal geregistreerd als vermist en dat is niet terug te draaien. Het is zelfs strafbaar om een vermiste identiteitskaart of paspoort te gebruiken dus hou het maar gewoon bij je aangifte en je kopietje of je nooddocument.
Laat je dus niet tegenhouden door een verlopen paspoort en boek jouw reis!
Meer lezen?
Tom
Een hele goede morgen/middag/avond, waar je ook op de wereld mag zijn;) Ik ben Tom en reizen is een van de dingen die mij gelukkig maakt. Op mijn bucketlist staat een rit door de bergen van Los Angeles met een sportauto en elke plek met culinaire hoogstandjes!