Vaccinaties op reis
Tja, voorpret noemen ze dat... vaccinaties horen er helaas ook bij. Jezelf beschermen tegen infectieziekten uit het buitenland geeft je toch net even wat extra peace of mind. Maar welke vaccinaties heb je nou nodig voor op reis? We vertellen je welke er zijn en voor welke bestemmingen ze nodig zijn!
Belangrijk!
In dit blog leggen we de vaccinaties aan je voor die je voor veel landen moet halen, maar er zijn nog meer reizigersvaccinaties. Check dus altijd voor je op reis gaat, welke vaccinaties er voor jouw trip worden aangeraden. Je kunt online al veel vinden, maar een consult bij de GGD is ook erg handig!
Spring meteen naar:
Vaccinatie tegen hepatitis A
Vaccinatie tegen gele koorts
Vaccinatie tegen hepatitis B
Vaccinatie tegen meningitis
Vaccinatie tegen DTP
Vaccinatie tegen rabiës
Vaccinatie tegen buiktyfus
Vaccinatie tegen hepatitis A
Hepatitis A komt over de hele wereld voor (behalve in het grootste deel van Europa, Noord-Amerika en Oceanië). Het vaccin beschermt je tegen een virus wat een leverontsteking veroorzaakt. Je kunt besmet raken door slechte hygiëne van iemand die het virus bij zich draagt, iemand die bijvoorbeeld jouw eten bereidt.
Het vaccin wordt aangeraden voor reizigers naar Zuid- en Midden-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten, sommige landen in Oost-Europa en Azië (op Japan na).
Tip: herhaal de inenting ongeveer een half jaar na de eerste, dan ben je 30 tot 40 jaar beschermd! Een enkele inenting is slechts 1 jaar geldig.
Vaccinatie tegen gele koorts
Gele koorts komt voornamelijk in Zuid-Amerika, Panama en veel landen in Afrika voor. Je kunt gele koorts krijgen nadat je bent gestoken door een mug die het virus bij zich draagt. Als je geïnfecteerd bent krijg je in eerste instantie griepverschijnselen als koorts, spierpijn en misselijkheid.
Het vaccin is 1 manier om je te beschermen, maar zorg daarnaast ook dat je zo min mogelijk gestoken wordt. Doe dit door bijvoorbeeld lange broeken en shirts met lange mouwen te dragen. Daarnaast kun je onbedekte huid met een anti insectenmiddel (met DEET!) insmeren.
Let op!: in sommige landen is een vaccinatie verplicht, anders kan je de toegang geweigerd worden. De meeste landen stellen de vaccinatie alleen verplicht als je via een land reist waar Gele koorts voorkomt.
Vaccinatie tegen hepatitis B
Voor langere reizen (bijvoorbeeld een backpackreis), wordt een vaccin tegen het hepB virus aangeraden. Je kunt het alleen oplopen door sexueel contact en via bloed. Voor bijna alle landen in Azië, Afrika, Midden-Amerika en voor een aantal landen in Zuid-Amerika en Oost-Europa, is het verstandig je in te laten enten. Je krijgt 3 vaccinaties, maar bent dan wel levenslang beschermd!
Tijdens een langere reis is de kans op een gezellig avondje met een local een stuk groter... Zorg in dat geval dat je condooms uit Nederland bij je hebt, die zijn vaak van betere kwaliteit.
Ook via bloed kan het virus worden doorgegeven, bijvoorbeeld door het hergebruiken van naalden in het ziekenhuis of bij het zetten van een tattoo of piercing. Scheermesjes delen wordt in dit geval ook niet aangeraden.
Vaccinatie tegen meningitis
Voor veel landen in Afrika, en daarnaast ook Mongolië, wordt een vaccinatie tegen meningitis aangeraden. Het verschilt wel per tijd van het jaar en hoelang je gaat: check de aanbevelingen voor het land waar jij naartoe gaat. In Saoedie-Arabië is een vaccinatie verplicht voor bedevaartgangers (Hadj en Umrah).
De ziekte wordt veroorzaakt door de meningokokbacterie, na infectie kun je hierdoor hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Als je ziek wordt begint het met griepverschijnselen, maar een typische klacht voor meningitis is een stijve nek.
Als je bent gevaccineerd ben je 5 jaar beschermd. Sinds 2002 zit het vaccin wat beschermt tegen type C in het rijksvaccinatieprogramma. Voor andere typen, namelijk A, W en Y, zul je je apart moeten laten inenten.
Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
Deze vaccinatie wordt wederom voor reizen over de hele wereld (met uitzondering van Noord-Amerika, Oceanië en WestEuropa) aangeraden. Difterie kan je oplopen door iemand die je aanhoest en kan zich uiten in en over het hele lichaam. Tetanus krijg je via een bacterie die zich in straatvuil en aarde bevindt en veroorzaakt stijfheid en spierkrampen in de buurt van het wondje, maar ook in de kaken. Polio wordt ook wel kindverlamming genoemd en wordt overgedragen door slechte hygiëne van de persoon van wie je het virus krijgt.
Als het goed is heb je dit vaccin voor de laatste keer gekregen toen je 9 jaar oud was, het is namelijk onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Het is echter maar 10 jaar geldig, dus een herhaling heb je waarschijnlijk nodig. Hierna ben je weer 10 jaar beschermd.
Vaccinatie tegen rabiës
Een vaccinatie tegen rabiës, of hondsdolheid, wordt aangeraden voor langere reizen, handig als je bijvoorbeeld gaat backpacken. Begin wel op tijd, je krijgt dan namelijk 3 injecties waar een aantal weken tussen zitten. Je kunt de ziekte oplopen na gebeten, gekrabt of gelikt te worden door honden, vleermuizen en apen. Het komt, met uizondering van Noord-Amerika, Oceanië en WestEuropa, over de hele wereld voor.
Het is niet zo dat je bij een beet volledig beschermd bent: na een beet moet je je opnieuw laten inenten, dit zijn dan slechts 2 injecties. Ben je gebeten zonder dat je je van tevoren hebt laten inenten? Dan zal je zo snel mogelijk nadat je gebeten bent een ziekenhuis moeten opzoeken, voor maar liefst 5 injecties.
Vaccinatie tegen buiktyfus
Buiktyfus komt vooral in landen in Azië voor, maar ook in Marokko en Haïti. Voor bijvoorbeeld India, Sri Lanka en Nepal wordt een vaccinatie bij een verblijf van 2 weken of langer al aangeraden. Voor andere landen pas bij een verblijf van 3 maanden of meer. Kijk goed na wat er voor jou van toepassing is.
Je krijgt 1 prik, waarna je 3 jaar beschermd bent. Het is wel zo dat ongeveer 30% van de ingeënte mensen geen baat bij de vaccinatie heeft.
Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. Een goede hygiëne is dus van belang: veel handen wassen en probeer zo veel mogelijk je eigen eten te bereiden.
Beschermd op reis is wel zo fijn. Veel plezier tijdens je volgende verre reis!