Verantwoord dier toerisme in het buitenland
Als je naar het buitenland gaat is het natuurlijk ook fantastisch om te zien wat voor wilde dieren ze daar allemaal hebben, aangezien veel van deze dieren niet in Nederland leven. Helaas zit er ook een hele donkere kant aan dit dieren toerisme dat vaak gepaard gaat met uibuiting, mishandeling en schade aan het millieu. Het is daarom van groot belang om bewust te worden van ethisch dieren toerisme en de impact van onze keuze als reizigers.
In dit blog nemen we jou mee hoe jij als reiziger verantwoorde keuzes kunt maken om bij te dragen aan een positieve verandering, en nog steeds al deze prachtige dieren in het wild kan bewonderen! Lees je mee?
1. Olifanten opvangs
2. Zwemmen met walvishaaien
3. Walvis en dolfijnen tours
4. Bewonderen van koraalriffen
5. Op safari in Afrika
1. Olifanten opvangs
Een van de populairdere activiteiten in Azië is het zien van olifanten in deze zogenoemde sanctuaries. Helaas zijn veel van deze sanctuaries niet om olifanten op te vangen maar om flink geld te verdienen aan toeristen die deze olifanten kunnen wassen, ermee op de foto kunnen of zelfs erop kunnen rijden. Dit is alles behalve ethisch omdat olifanten die in het wild leven dit ook niet toelaten. Hier zijn de do’s en don’ts als je olifanten op een ethische manier wilt zien in Azië!
Do:
- Bezoek olifantenopvangcentra of -reservaten die zich inzetten voor het welzijn en behoud van olifanten, in plaats van commerciële attracties die olifanten misbruiken voor toeristisch vermaak.
- Als je olifanten in het wild wilt zien, kies dan voor safari tours of natuurreservaten die de dieren in hun natuurlijke omgeving tonen, zonder direct contact met toeristen.
- Houd altijd een veilige afstand van wilde olifanten om hun natuurlijk gedrag niet te verstoren en voor je eigen veiligheid.
Don’t:
- Vermijd attracties waar je op olifanten kunt rijden, aangezien dit meestal gepaard gaat met mishandeling en uitbuiting.
- Vermijd attracties waar je olifanten kunt wassen of ze kunt aanraken om mee op de foto te kunnen. Dit is ook niet hoe de dieren in het wild leven en ook al lijken deze attracties onschuldig, dit brengt veel stress mee voor de olifanten.
- Koop geen souvenirs of producten gemaakt van ivoor, want dit draagt bij aan illegale handel en bedreigt olifanten in het wild.
2. Zwemmen met walvishaaien
Walvishaaien zijn fantastische dieren, en omdat ze van nature niet gevaarlijk zijn is het geweldig om er een keer mee te snorkelen. Het is wel belangrijk dat dit op een verantwoordelijke manier gebeurt. Door de grote hoeveelheid toerisme in Azië zwemmen er vaak wel meer dan 20 mensen rond één walvishaai. Hierdoor kan het dier behoorlijk gestrest raken en dit is natuurlijk niet wat je wilt. Om ervoor te zorgen dat jij op een ethische manier kan zwemmen met deze dieren kun je de volgende dingen doen:
Do:
- Onderzoek en selecteer een touroperator die bekend staat om zijn ethische praktijken en betrokkenheid bij het behoud van walvishaaien en hun leefomgeving. Dit zijn dus geen organisaties waar er grote groepen tegelijk het water in gaan met 1 dier.
- Houd minimaal 3 tot 5 meter afstand van de walvishaaien om hun natuurlijke gedrag niet te verstoren.
- Voordat je het water ingaat, gebruik zonnebrandcrème die geen schadelijke chemicaliën bevat die het zeeleven kunnen aantasten.
Don’t:
- Raak de walvishaaien nooit aan, zelfs niet per ongeluk. Respecteer hun persoonlijke ruimte te allen tijde.
- Laat geen afval of souvenirs achter in de oceaan. Neem niets mee uit het water, behalve herinneringen en foto's.
- Gebruik geen flits bij het fotograferen van walvishaaien, omdat dit hun ogen kan beschadigen en ze kan afschrikken.
- Probeer de walvishaaien niet te achtervolgen, in te halen of te verstoren. Blijf rustig en geduldig terwijl ze hun natuurlijke gang gaan.
3. Walvis en dolfijnen tours
Walvissen en dolfijnen spotten is een fantastische ervaring, als je niet zeeziek bent… Maar ook dit gebeurt niet altijd op de juiste manier. Grote organisaties willen vaak snel en veel geld verdienen en gaan met meerdere grote schepen tegelijk het water op om deze dieren te spotten. Dit brengt vaak veel stress mee voor de dieren. Wij geven jou tips om deze majestueuze dieren op een verantwoorde manier te zien!
Do:
- Selecteer goede touroperators die erkend zijn voor hun ethische praktijken en betrokkenheid bij het walvis- en dolfijnen behoud. Lees daarom ook goed de reviews van de organisaties en bekijk eventueel de foto's.
- Gebruik verrekijkers en camera's met telelens om deze dieren van een afstand te observeren zonder hen te benaderen.
- Luister naar de gids en volg hun richtlijnen en instructies op om de ervaring veilig en respectvol te houden.
Don’t:
- Gooi geen voedsel of afval in het water om de dieren niet afhankelijk te maken van menselijke interactie.
- Vermijd attracties en parken die dolfijnen- of walvissen shows bevatten, omdat deze vaak gepaard gaan met gevangenschap en slechte omstandigheden voor de dieren.
- Koop geen souvenirs of producten gemaakt van walvis- of dolfijn materialen, zoals tanden of botten, omdat dit illegale handel kan stimuleren
4. Bewonderen van koraalriffen
Australië heeft een van de mooiste koraalriffen ter wereld, en deze willen wij als toeristen natuurlijk graag met eigen ogen bewonderen. Wij geven jou de do’s en don’ts om deze prachtige attractie op een verantwoorde manier te zien!
Do:
- Voordat je het water ingaat, gebruik zonnebrandcrème die geen schadelijke chemicaliën bevat die koraalriffen kunnen beschadigen
- Houd een veilige afstand van het koraal en raak het niet aan. Voorkom het schoppen of aanraken van het rif met je uitrusting.
- Volg de aangegeven routes en gebieden om schade aan het koraal te minimaliseren en de kwetsbare ecosystemen te beschermen.
Don’t:
- Voer geen vis of ander zeeleven, omdat dit hun natuurlijk gedrag kan verstoren en de balans van het ecosysteem kan verstoren.
- Laat geen afval achter in de zee. Neem al je afval mee en zorg ervoor dat het niet in het water belandt.
5. Op safari in Afrika
Wie wil nou niet een keer de big five in het echt zien?! De majestueuze neushoorns, grote olifanten of een leeuwin met haar welpen. Deze dieren kan je vaak in het wild in Afrika bewonderen en dat is een fantastische ervaring. Helaas zijn er ook organisaties die mindere bedoelingen hebben met deze dieren en daarom hebben wij voor jou de do’s en don'ts op een rijtje gezet om deze fantastische dieren op een ethische manier in het wild te zien!
Do:
- Kies voor safaritours met goed opgeleide gidsen die de lokale flora en fauna begrijpen en zich inzetten voor natuurbehoud.
- Houd je aan de regels en voorschriften van nationale parken en reservaten om het milieu en de dieren te beschermen.
- Wees stil tijdens het observeren van wilde dieren om stress en verstoring te minimaliseren. Heb geduld om de dieren in hun natuurlijke gedrag te zien.
Don’t:
- Ga niet naar organisaties die activiteiten aanbieden zoals wandelen met dieren zoals cheeta’s of luipaarden. Deze dieren leven in gevangenschap en ook al geven veel van deze organisaties aan dat ze dit doen om de dieren terug het wild in te fokken, gebeurt dit eigenlijk bijna nooit. Kies daarom voor een verantwoorde activiteit waarbij je niet in aanraking komt met de dieren.
- Gebruik geen flits bij het fotograferen van dieren, vooral niet 's nachts, omdat dit hun ogen kan beschadigen en hun gedrag kan verstoren.
- Vermijd de aankoop van producten gemaakt van wilde dieren, zoals ivoor, hoorns of bont, omdat dit illegale handel in wilde dieren aanmoedigt.
Wij als reizigers hebben een grote impact op het dieren toerisme in het buiteland. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we deze prachtige dieren overal in het wild kunnen blijven bewonderen en de mooiste herinneringen kunnen creëren!
Meer weten over deze prachtige bestemmingen?
Luca
Hi! Ik ben Luca. Ik ben gek op reizen en ik wil nog zo veel van de wereld zien! De mooiste plek waar ik ooit ben geweest was Spitzkoppe in Namibie. De zonsondergang was daar echt magisch en ik kan niet wachten om ooit nog een keer terug te gaan. Op mijn bucketlist staan nog landen zoals Costa Rica en Hawaii, en hopelijk kan ik deze in de toekomst ook van mijn bucketlist afstrepen!