Opgelicht in het buitenland
Natuurlijk gaan we graag op reis maar er zijn toch wel een aantal dingen die roet in het eten kunnen gooien - zelfs voor de vakantie begonnen is! We maakten een lijstje van de 7 meest voorkomende fraudetechnieken en tips om dit te voorkomen.
1. Valse tickets voor excursies of attracties
Een klassieke oplichtingspraktijk is het verkopen van neppe kaartjes voor een excursie, concert of vervoer. Mensen die zich voordoen als reisagent en "speciale deals" kunnen aanbieden voor een bezoek aan een monument na de uren "als het gewone publiek weg is", zijn niet te vertrouwen. Idem voor de louche man/vrouw die je aanspreekt op straat om een extra voordelig trein-/busticket aan te schaffen dat 30% goedkoper is dan via het loket.
TIP: Boek altijd (online) bij de officiële verkoper. Indien je last-minute nog ter plaatse een ticket koopt, wees dan niet bang om identificatie te vragen (en maak daar een foto van).
2. De taxichauffeur die ook meteen alle bezienswaardigheden laat zien
In een land waar je de taal niet machtig bent is het al lastig genoeg om duidelijk te maken waar je naartoe wil. Die supervriendelijke taxichauffeur die je onderweg allerlei bezienswaardigheden aanwijst, zou stiekem wel een omweg(getje) met jou aan het maken kunnen zijn. En aan het einde van de rit betaal jij (letterlijk) de prijs.
TIP: check op je smartphone met Google Maps het begin- en eindpunt zodat je het in de gaten kan houden als de chauffeur afwijkt. Check ook altijd of de meter aanstaat of spreek van tevoren een tarief af.
3. Diefstal met afleidingstechnieken
Je staat net aan een drukke bezienswaardigheid en haalt je smartphone/camera tevoorschijn om een foto te maken als iemand je aanspreekt en vraagt om even een foto te maken van hem/haar. Jij stopt je telefoon/camera weer weg en helpt de ander. Of hij/zij vraagt de weg naar een andere bezienswaardigheid. Terwijl jij de foto maakt, is een andere groep die samenwerkt met die bewuste persoon erop uit om jou te bestelen.
TIP: hou je waardevolle spullen steeds in de gaten en zelfs in de hand indien mogelijk. Er zijn voldoende "buideltjes" die je zelfs onder je t-shirt kan dragen. Kijk nog even om je heen vlak voor je de foto maakt, zet rugtassen niet op de grond en laat je niet langer afleiden dan nodig.
4. De fotograaf die ervan doorgaat met jouw camera
Zeker als je alleen reist is dit een vaakgebruikte techniek. Je staat daar klungelig een selfie te maken (zonder selfiestick) wanneer iemand je benadert en voorstelt om een mooie foto te maken. Je geeft je camera, maar ineens draait de "local" zich om en is met de noorderzon verdwenen met jouw camera/telefoon. Dit komt vaak voor bij openluchtattracties waar geen veiligheidscamera's hangen.
TIP: Investeer in een goede selfiestick als je alleen reist. Of vraag zélf iemand die er betrouwbaar uitziet om een foto van jou te maken.
5. Het onschuldige kindje dat jou een geschenk geeft
Je bent op citytrip en loopt over straat als er plots een schattig kindje naar je toekomt met een zelfgemaakte papieren bloem, dat het in je handen duwt. Lief en schattig, dat wel, tot er 10 meter verder een papa of mama van dat kindje staat die er plots een kleine geldsom voor vraagt. Of het nu om een bloem, een armbandje of iets anders gaat: de techniek is altijd dezelfde.
TIP: neem niks aan van vreemden - ook niet van kinderen. Als ze het toch om je arm binden voor je iets kon zeggen, geef het dan vriendelijk maar kordaat terug en wandel verder. Geef zeker niet toe aan de geldeis!
6. Nep vakantieverblijven
Je hebt (na uren zoeken en prijzen vergelijken) een prachtige vijfsterrenvilla met zwembad in Portugal geboekt voor jezelf en de hele familie - en die was niet eens zo duur! Totdat je in Portugal aankomt en die villa helemaal niet blijkt te bestaan - en je daar nog met 7 andere gezinnen staat die dachten een superdeal gedaan te hebben...
TIP: maak nooit direct geld over aan 1 persoon die beweert de eigenaar te zijn en ga nooit in zee met bedrijven waar je nooit van hebt gehoord. Kijk of je op een veilige website boekt - of boek je hotel gewoon via ons ;-).
7. Achteraf betalen voor zogenaamde schade aan je huurauto
Je brengt de auto terug waarmee je net een week hebt rondgetoerd en achteraf blijkt dat je moet betalen voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. Vaak zie je dit pas op het creditcardafschrift; je blijkt te moeten betalen voor een kras die je zelf nooit hebt geconstateerd.
TIP: Bescherm jezelf altijd goed door de in te leveren auto te checken en foto’s te maken. Controleer echt de complete auto, ook de wielen en de onderkant. Zorg dat diegene van de autoverhuurmaatschappij tekent als je de auto hebt ingeleverd en bewaar de kopie goed om verrassingen achteraf te voorkomen. Je kan ook je huurauto via ons boeken, wij werken enkel met betrouwbare partners samen.
Zo, nu kan je alvast veilig je volgende vliegtickets boeken. Heb jij nog tips? We horen ze graag!