Vliegen tijdens een storm: hoe werkt dat?
Vliegen is natuurlijk hartstikke leuk. Je gaat lekker op vakantie, eindelijk die mooie reis maken of gewoon een weekendje weg. Soms kan het voorkomen dat je gaat vliegen terwijl er een storm heerst. Gelukkig zijn piloten wel wat gewend en zetten ze je, ook met windkracht 9, weer veilig aan de grond. Maar hoe doen ze dat nou precies? We leggen het je uit!
Voor de vlucht
Op de natuur heb je helaas geen invloed. De kans bestaat dus zeker dat je ingepakt en wel naar buiten loopt en een dikke laag grijze stormwolken boven je ziet hangen. Kijk voordat je vertrekt altijd even op de website van de luchthaven voor eventuele vertragingen en annuleringen, zeker als er slecht weer is voorspeld.
Vluchten worden bij een (opzettende) storm vertraagd totdat de storm voorbij is en in extreme gevallen kunnen er vluchten worden geannuleerd. Door vluchten te annuleren zit er meer tijd tussen het opstijgen van alle vliegtuigen waardoor het een stuk veiliger is. Daarnaast is het voor het grondpersoneel erg lastig om hun werk te doen met windkracht 10. Nog drastischer is het tijdelijk platleggen van al het vliegverkeer, dit gebeurt alleen in extreme gevallen.
Tijdens de vlucht
Het kan zomaar gebeuren dat er een storm ontstaat tijdens je vlucht of dat er een storm op jouw route ligt. Er zijn een aantal dingen die piloten kunnen doen om deze te ontwijken. Ten eerste kan er over een storm heen worden gevlogen. Het kan zijn dat een storm te groot is om overheen te vliegen, er wordt dan om de storm heen gevlogen. Ook als dit jouw tijd in de lucht verlengt.
Door een storm zullen vliegtuigen eigenlijk nooit vliegen, aangezien het een erg oncomfortabele rit wordt voor zowel de crew als de passagiers. Ook wordt de kans op hevige turbulentie erg groot, net als de kans op blikseminslag. En dan hebben we het nog niet gehad over hagelstenen zo groot als voetballen die het vliegtuig kunnen beschadigen. Dat hebben ze natuurlijk liever niet.
Bij de landing
Een storm kan natuurlijk ook je aankomstluchthaven platleggen. Wat nu? Mocht het echt een hevige storm zijn, is de kans groot dat je moet uitwijken naar een luchthaven in de buurt. Het kan ook zo zijn dat de verkeerstoren vraagt om even te blijven rondcirkelen, totdat het zwaarste weer weggetrokken is en je veilig kunt landen.
Landen tijdens een storm, zeker met sterke wind, kan gevaarlijk zijn en voor veel turbulentie zorgen. Onverwachte windvlagen en zijwind maken het lastig om het vliegtuig recht te houden, waardoor landingen sneller fout kunnen gaan. Middenin een storm landen is dus geen goed idee en daarom wordt dit door piloten en luchthavens vermeden.
Het is niet altijd even fijn als je vlucht in een storm terecht komt of vertraging heeft. Houd vooral in je achterhoofd dat piloten en de luchtvaartmaatschappijen verschillende maatregelen nemen voor jouw veiligheid!
Zoals je ziet doet de piloot er alles aan om je veilig op je bestemming te krijgen! Waar gaat jouw volgende avontuur naartoe?