Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het vliegen
Poppende oren en slaperig tijdens de vlucht. Hier hebben we allemaal wel eens last van in het vliegtuig. Benieuwd wat er allemaal gebeurt met je lichaam zodra het vliegtuig opstijgt en wat je er tegen kan doen? Lees dan vooral verder.
Spring meteen door naar:
- Uitdroging van je lichaam
- Pijnlijke oren
- Slaperig voelen
- Je benen zwellen op
- Je smaakpapillen werken niet goed
1. Uitdroging van je lichaam
Sla je vaak het bekertje water wat de stewardess langs komt brengen af? In het vervolg beter niet meer. Het is namelijk gegarandeerd dat je uitdroogt tijdens het vliegen. Op een korte vlucht van 3 uur verlies je tot wel 1,5 liter water. Je zult niet alleen dorstiger zijn, maar ook je huid heeft te lijden door de uitdroging. Om die reden is het het beste om voor, tijdens en na je vlucht te hydrateren. Om je huid een extra boost te geven is het ook slim om een goede vochtinbrengende crème te gebruiken voor, tijdens en na je reis.
Do's: Drink veel water en neem een crème mee voor je huid.
Don’ts: Alcohol drinken. Dit zorgt ervoor dat je verder dehydrateert.
2. Pijnlijke oren
Iedereen ervaart wel eens pijnlijke oren tijdens het vliegen. Sommige mensen hebben hier meer last van dan anderen. Wat de kans vergroot en de pijn intenser maakt is als je aan boord gaat van een vlucht met een verkoudheid of een bijholteontsteking. Wanneer het vliegtuig stijgt is de druk in je oor hoger dan daarbuiten waardoor het trommelvlies opzwelt. Tijdens het landen verkleint het trommelvlies. In beide gevallen heeft een buis achter je neusholte die luchtdruk reguleert hulp nodig om de druk recht te zetten. Een effectieve manier om dit te doen is om te gapen of om overdreven op kauwgom te kauwen. Dit zorgt ervoor dat de lucht dan weer makkelijker door je oorbuis kan stromen tot er normale druk is.
Do's: Kauwgom kauwen of gapen. Iets anders wat handig is om te weten; op Schiphol wordt geen kauwgom verkocht. Koop daarom je kauwgom al vooraf.
Don’ts: Wanneer je een verstopte neus hebt geen neusspray gebruiken. Een verstopte neus zorgt er juist voor dat je oren meer pijn gaan doen!
3. Je zult je slaperig voelen
Slaperig worden in het vliegtuig is iets dat vaak voorkomt. Dit is het gevolg van de cabinedruk in het vlieguig en is dus ook niet iets raars. Zuurstofniveaus zijn 75 procent lager als je in het vliegtuig zit. Hierdoor kan je bloed minder zuurstof opnemen dat voor slaperigheid zorgt, evenals een toename van hoofdpijn of duizeligheid.
Do's: Kies ervoor om aan de raamkant te zitten. Hier heb je maar één iemand naast je zitten en hoef je minder bang te zijn dat wanneer je in slaap valt je op de schouder van je buurman gaat liggen.
Don’ts: Drink geen alcohol. Dit zorgt er juist voor dat je slaapje niet zo rustgevend is als je zou willen.
4. Je benen zwellen op
Heb jij ook altijd wanneer je in het vliegtuig je schoenen uit doet dat je ze na afloop weer lastig aan krijgt of ze veels te strak zitten? Dit wordt meestal veroorzaakt door vele uren zitten. Hierdoor kunnen vloeistoffen zich ophopen in je onderste ledematen. Het is niet levensbedreigend of iets om je heel druk om te maken, maar het kan wel irritant zijn voor jezelf. Dit kan je verminderen door af en toe eens op te staan of even naar de wc te lopen. Wat ook helpt zijn compressiesokken die ervoor zorgen dat het bloed terug geperst wordt naar het hart om te worden gerecirculeerd en te voorkomen dat het zich ophoopt in je benen.
Do's: Span je kuitspieren af en toe aan en sta eens op om bijvoorbeeld even naar de wc te lopen.
Don’ts: Even lopen als het lichtje van ‘riemen vast’ aan staat.
5. Je smaakpapillen doen het niet goed
De kans dat je ooit hebt gezegd dat je het eten in het vliegtuig echt geweldig vond is klein. Dit hoeft alleen niet altijd de schuld te zijn van de luchtvaartmaatschappij. Het kan namelijk aan je eigen lichaam liggen dat reageert op het vliegtuig. Als je op kruishoogte komt (de hoogte waar het vliegtuig het grootste deel van de vlucht vliegt) kan de atmosfeer in de vliegtuigcabine het vermogen om zoet en zout voedsel te proeven met 30 procent verminderen. Dit zorgt ervoor dat het eten flauw smaakt. Wat ook meetelt is de lucht die constant door het ventilatiesysteem circuleert wat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid ook afneemt. Hierdoor drogen je neusholtes uit, terwijl die juist een groot deel van de smaak bepalen.
Do's: Neem je eigen goed gekruide snacks mee. Lees in deze blog wat je wel en niet mee mag in het vliegtuig.
Don’ts: Niks, lekker blijven eten ;)
Nu je weet wat er met je lichaam gebeurt en wat je er tegen kan doen kan je goed voorbereid op reis. Wees dus niet bang om die verre reis te boeken!