Verantwoord duiken en snorkelen
Veel reizigers gaan steeds meer ethisch verantwoord op pad: overnachten bij locals in plaats van grote hotelketens, dierenleed tegengaan door bijvoorbeeld verantwoorde sanctuaries te bezoeken en meer. Een goed begin, maar onderwater zijn er ook dingen om rekening mee te houden.
Zwemmen met walvishaaien
Walvishaaien zijn prachtige, ongevaarlijke wezens, welke veel voorkomen in de Filipijnen. Een bekende plek om met ze in aanraking te komen is in Oslob. Dit heeft het gebied en de dieren helaas niet veel goeds gedaan... Dagelijks gaan er tientallen boten, vol toeristen het water op, om met de dieren te zwemmen of ze vanaf de boot te bekijken.
Om de haaien nog dichter bij de mensen te laten komen worden ze gevoerd. Dit zorgt er echter ook voor dat boot, mens en haai opgekropt op elkaar in het water liggen, waardoor er een stressvolle situatie ontstaat. Haaien kunnen gewond raken door de draaiende schroef die onder de boot zit (zoals in Donsol) of als boten over de beesten heen varen.
Het alternatief
Een alternatieve bestemming voor het zwemmen met walvishaaien, ook in de Filipijnen, is op het eiland Luzon. Het stadje Donsol gaat verantwoord met deze dieren om, ze worden namelijk beschermd en bestudeerd door het WWF. Er gaan minder boten het water op (ongeveer 6 - 10 per keer). Dit komt ongeveer uit op maximaal 6 mensen per haai die het water in mogen. De regels (o.a. niet aanraken) worden streng nageleefd!
Cagediving met haaien
Vooral in Zuid-Afrika is cagediving een bekende activiteit: in een kooi onderwater grote haaien bewonderen. Een indrukwekkende ervaring, vooral omdat deze haaien namelijk wél mensen (kunnen) eten. Net zoals in de Filipijnen lokken sommige touroperators die het cagediven aanbieden de haaien met voedsel.
Het voeren van de haaien beïnvloedt hun natuurlijke leef- en migratiepatroon, wat ook gevolgen heeft voor het overleven van de haaien op de lange termijn. Daarnaast is er in studies een link gelegd tussen het voeren van haaien en het aantal shark attacks. De haai legt dan namelijk de connectie tussen het eten van vlees en mensen.
Het alternatief
Dit haalt natuurlijk niet weg dat cagediving een fantastische ervaring kan zijn. Een verantwoorde duik doe je dan ook met een bedrijf wat de haaien niet lokt, maar ze uit zichzelf naar de kooi toe laat komen. In Australië is dit bijvoorbeeld op heel veel plekken de norm en geven veel organisaties informatie over een natuurlijke omgang met haaien.
Snorkelen naar koraal
En dan de grootste boosdoener van allemaal (op plastic na): zonnebrandcrèmes. Om onze huid te beschermen smeren we massaal zonnebrand op als we naar het strand gaan. Een gevolg hiervan is echter het verbleken en sterven van koraalriffen. Wat op zijn beurt weer voor een daling in het aantal vissen zorgt en het ecosysteem verstoort.
Op de foto zie je links een gezond koraalrif en rechts een beschadigd, verbleekt rif. Vooral de stof oxybenzone zorgt voor de verbleking van riffen (en zijn daarnaast ook niet goed voor onszelf!). Vermijd daarom zonnebrand met deze stof. Ook zonnebrandcrème met butylparaben, octinoxate en 4-methylbenzylidine verbleken koraal.
Het alternatief
Natuurlijk zijn er nog meer factoren die aan het afsterven van koraalriffen bijdragen, zoals onverantwoord varen met toeristische boten (dit gebeurt bijvoorbeeld bij Varadero Beach in Cuba overbevissing en opwarming van de oceaan. Maar als je bij jezelf begint, kun je voorkomen dat je koraalriffen beschadigt door bij het zwemmen, snorkelen en duiken een biologisch afbreekbare/natuurlijke zonnebrand te gebruiken. Of je gaat het water in met een t-shirt (met lange mouwen) en een broek/legging. Geen zonnebrand meer nodig!