Aan het laden...
Een moment a.u.b.
Ontdek de gouden kust van
Kroatië
Vliegtickets
Vlucht & Hotel
Hotels
Autoverhuur
Transfers
*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.
De Dalmatische kust staat bekend om de oneindige stranden, het heldere water, de vele idyllische eilandjes, zonsondergangen en gouden stranden. Maar wist je dat de kust ook de bron is van een heel ander en heel waardevol soort goud? Het "witte goud" van de Dalmatische kust komt in de vorm van... zout!
Foto boven: Nin Saltworks©
We beginnen bij de belangrijkste stad voor het zout in Kroatië. Ston is een stad waarvan de prachtige stenen muren zijn gebouwd om het waardevolle product te beschermen. De muren vormen tegenwoordig een uitstekend uitkijkpunt waarvandaan je de indrukwekkende zoutziederijen van Ston kunt bekijken, waar jaarlijks meer dan 500 ton zout wordt geproduceerd. De zoutziederijen van Ston zijn de oudste in Europa, met een geschiedenis van meer van 4000 jaar. Het zijn de grootste bewaard gebleven zoutziederijen in het Middellandse Zeegebied. Een ware hoeksteen van zoutproductie en heel interessant om te zien!
Een stukje verder langs de kust vind je Nin, een stad met de kleinste kathedraal ter wereld. Deze hele stad is een klein museum door de prachtige architectuur. Net als Ston, heeft Nin een vergelijkbaar verhaal rondom zout, maar met een andere afloop. In Nin kregen de Venetianen namelijk de controle over de zoutziederij en sloten hem. Dat was het einde van de zoutwinning in Nin, maar de traditie is altijd blijven bestaan. De zoutziederij van Nin, gelegen in een lagune en omgeven door vijf nationale parken, is zonder meer een van de gezondste omgevingen ter wereld.
Als er een eiland is dat verbonden kan worden met zout in Kroatië, dan is het toch zeker wel Pag. Dit eiland heeft een uniek klimaat en een zoute lucht die met name belangrijk is voor de bekende Paški sir (schapenkaas van Pag). Deze kaas is bekroond met vele internationale onderscheidingen, net als het zeer gewaardeerde lamsvlees van Pag! De geschiedenis van de zoutziederij op Pag begint voor het jaar 999. De band van het eiland met het witte goud kun je beter leren kennen in het kleine, maar informatieve Zoutmuseum in Pag.
Door de lange geschiedenis van zoutziederij in Kroatië, is zout onvermijdelijk verbonden met de keuken van het land. De voedselproductie in Kroatië is volkomen natuurlijk en de kwaliteit is uitstekend. Dat zijn ook de redenen dat het mediterrane voedsel opgenomen is op de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed. Zorg er dus voor dat je tijdens je reis langs de schitterende kust van Kroatië niet vergeet om ook kennis te maken met de culinaire hoogstandjes die bereid worden met het waardevolle witte goud.
*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.