In Oman is zoveel cultuur te beleven. In de hoofdstad Muscat vind je prachtige bezienswaardigheden. Ook in de andere steden van Oman kun je veel beleven. Op deze pagina vind je de meest bijzondere bezienswaardigheden in Muscat en bezienswaardigheden buiten Muscat. En laat het je goed smaken met de uitgebreide keuken van Oman.
Als je reist naar Oman, vlieg je waarschijnlijk op de hoofdstad Muscat. Neem daar zeker een paar dagen voor, want er is in deze stad heel veel te zien en te beleven! Ontdek de cultuur van Oman met deze bezienswaardigheden in Muscat.
Dit kleurrijke paleis in Muscat is het ceremoniële paleis van de Sultan. Onder andere prinses Beatrix heeft een bezoek gebracht aan deze plek toen zij nog koningin was. Het paleis zelf is dicht, maar toeristen en bezoekers zijn welkon om in de tuinen en pleinen voor het paleis wandelen. Dat is erg indrukwekkend.
De absolute topbezienswaardigheid in Muscat is de Grand Mosque, één van de grootste moskeeën ter wereld. De moskee is best nieuw, namelijk uit het jaar 2001. Door de aandacht voor detail nam de bouw van het hele complex maar liefst 6 jaar in beslag!
Dit bijzondere park vormt de grens van het oude centrum van Muscat. De witte koepelvormige toren is de hoofdattractie van het groene park. Het heeft de vorm van een wierookbrander en biedt uitzicht over de wijde omgeving rondom Muscat.
Een must-see in Muscat is de Mutrah Souq. Deze drukke markt is een een hemel voor liefhebbers van snuisterijen, gezelligheid en originele souvenirs. Je vindt er werkelijk álles! Proef de lokale sfeer. Vergeet vooral niet af te dingen. De verkopers zijn vriendelijk en niet opdringerig, waardoor je rustig rond kunt kijken in de kraampjes.
Behalve Muscat, zijn andere grote steden in Oman Salalah, Nizwa, Sur en Sohar. Ook daar is veel Omaanse cultuur te beleven. Dit zijn de hoogtepunten.
Wierook is het gedroogde hars van de wierookboom. Vanwege het klimaat en de bodemgesteldheid komt de wierookboom wereldwijd alleen in Zuid-Oman in de natuur voor. Van oudsher loopt er een handelsroute voor wierook vanuit het zuiden van Oman naar het hof van de Egyptische koningin van Sheba.
Ook in het zuiden van Oman is een oude stad teruggevonden. De verzonken stad Ubar was een belangrijke plek voor passerende wierookkaravanen. Deze grote processies hadden vaak wel 1000 kamelen op weg naar India en China, door de zandduinen van de Rub' al Khali woestijn. De stad verdiende veel geld door het vragen van tol voor de doorgang en voor het tappen van water.
Dé plek om cultuur te proeven is op een lokale markt of souk. Er zijn er veel in Oman:
Door heel Oman vind je veel eeuwenoude forten. Deze zijn indrukwekkend mooi en Arabisch in uiterlijk. Het Khasab Fort is indrukwekkend door de ligging in Musandam, een deel van Oman dat boven in de Verenigde Arabische Emiraten ligt. Deze omgeving is zeer groen na het regenseizoen.
Elke jaar in juli en augustus (het regenseizoen) wordt er door het Sultanaat het Salalah Tourism Festival georganiseerd. Het dorre landschap van Dhofar wordt door de regen een tropische, groene oase met watervallen, kokospalmen en bananenplantages.
De Omaanse keuken is een combinatie van de Arabische en de Indiase keuken. Rijst, kip, vis en groente vormen meestal de basis van de maaltijd. In de kleine restaurants heeft u voor een paar euro een volledige maaltijd. In de restaurants van de luxe hotels zijn de prijzen vergelijkbaar met Nederland. Lees meer over de smaak van Oman en de bekendste gerechten.
De Omaanse keuken is zeer voedingrijk en gevarieerd, waarbij saffraan een grote rol speelt in veel gerechten. Visgerechten en fruit zijn in Oman populair. Hoewel specerijen, kruiden, ui, knoflook en limoen veel worden gebruikt in de traditionele Omaanse keuken, is het eten over het algemeen niet pittig.
De Omani drinken sterke koffie (Kahwa) op smaak gebracht met kardemom, waarbij dadels of Halwa geserveerd wordt. Dit is een kleverige zoete substantie die is gemaakt van bruine suiker, eieren, honing en kruiden. Halwa wordt bereid met veel verschillende ingrediënten, zoals noten, rozenwater of zelfs chocolade. De Omani zijn ook dol op zoete lekkernijen bij de koffie en als nagerecht!
Dit is een bekend ontbijt in Oman van zoete vermicelli met ei, ui en kaneel.
Dit is een feestelijk gerecht waarbij het vlees wordt gemarineerd met rode peper, kurkuma, koriander, komijn, kardemom, knoflook en azijn en vervolgens verpakt in zakken gemaakt van gedroogde banaan- of palmbladeren. Deze zakken worden vervolgens in een smeulende oven gedaan waaruit geen rook kan ontsnappn. In sommige dorpen wordt het vlees 24 uur gekookt, terwijl op andere plekken wordt gedacht dat het vlees veel beter smaakt na 48 uur.
Als je naar Oman vliegt, check dan even de onderstaande praktische zaken.
Visum nodig: Ja, voor een bezoek aan Oman heb je een elektronisch visum nodig. De meeste toeristen hebben een visum voor 30 dagen nodig. Deze kost € 45 en kun je eenvoudig via internet aanvragen op de website van de overheid. Je moet je op deze website registeren en kunt dan kiezen voor een 'unsponsored visa'. Je hebt een geldig paspoort nodig. Deze moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn! Ook heb je een pasfoto nodig.
Beste reistijd: De beste reistijd naar Oman ligt tussen oktober en mei. Dan is de temperatuur zomers. Het regenseizoen ligt tussen juni en september, dus met een reis in oktober is alles mooi groen!